”Detta är medborgare som har höjt sig över mängden”

Gruppbild med medaljörer och polischefer.

Bakre raden från vänster: Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef nordvästra Skåne, Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg, Axel Jungvard, Peter Bjurling, Sam Chalhoub, Martin Olsen, Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, Jarl Holmström, tillförordnad regionpolischef. Främre raden från vänster: Emma Petersson, Catarina Dahlgren, Annelie Arvidsson, Kristian Petersson, Linn Falk, Ann-Louise Kämpe, polisområdeschef södra Skåne. Längst fram: Neyo Fogelberg 10 år.

Polismyndigheten har delat ut tio medaljer till medborgare som har gjort särskilt rådiga ingripanden, som med stor sannolikhet räddat liv. Den yngste medaljören var bara tio år.

Neyo Fogelberg var bara nio när han var på ett bad med familjen. Han lekte i den stora bassängen och upptäckte att ett barn låg på botten. Hans mamma trodde att det kanske bara var någon som dök, men Neyo tog på sig sitt cyklop och såg att personen var kvar på botten. Familjen fick hjälp av en person som hoppade i och drog upp barnet och barnet överlevde.

Neyo fick förutom medalj och diplom en speciell present – en polismössa.

– Det är roligt att vara här. Jag känner mig stolt, säger Neyo Fogelberg.

Avbröt knivattack

Läkarstudenten Martin Olsen befann sig på ett restaurangtorg i en galleria då två anställda, en man och en kvinna, började bråka i ett restaurangkök. Mannen jagade kvinnan från köket och högg henne upprepade gånger med kniv. Martin avväpnade gärningsmannen och skyddade kvinnan. Gärningsmannen sprang tillbaka till köket och då hindrade Martin fortsatt våld genom att ställa sig i dörröppningen.

– Jag hann inte tänka. Det var ren instinkt och min kropp började röra sig själv. Jag hoppas att kvinnan mår bra nu. Det är skönt att polisen uppmärksammar sådana här händelser. Personligen känns det storslaget och just nu lite overkligt, säger Martin Olsen.

Handfast agerande vid skolattack

Annelie Arvidsson är rektor på Källebergsskolan i Eslöv. Hon hade tidigare tagit initiativ till att utbilda personal och elever i det som kallas pågående dödligt våld och i augusti förra året drabbades skolan av en attack av en beväpnad och maskerad 15-årig elev. Trots att han satte igång brandlarmet för utrymning meddelade Annelie snabbt inrymning av skolan, då personalen ska låsa in sig och eleverna i salarna. Samtidigt pratade hon med larmoperatören på 112.

– Först kom bara en polis. Jag minns att jag skällde på larmoperatören att det behövs fler. Men väldigt snart kom en hundförare och strax efter det var gärningsmannen gripen. Den här medaljen är inte bara till mig utan till all personal. Det är värmande och ett kvitto på att jag gjorde nåt bra och jag blev väldigt rörd när inbjudan till medaljutdelningen kom, säger Annelie Arvidsson.

Har verkligen gjort skillnad

Medaljutdelare var polischefer från de respektive polisområdena och Jarl Holmström, tillförordnad polischef i polisregion Syd.

– Detta är exempel på medborgare som höjt sig över mängden och med stort ansvar och mod stigit in i en allvarlig situation, verkligen gjort skillnad och med stor sannolikhet räddat liv. Det känns väldigt bra att uppmärksamma dem, ta del av berättelserna och ge dem denna medalj, säger Jarl Holmström.

Sammanlagt delades tio medborgarmedaljer ut.