Döms för våldtäkt från 2013 – tack vare topsning

I höstas misstänktes en 26-åring för olaga hot. En topsning senare matchas hans dna-profil med en våldtäkt från 2013. Nu döms han.

I januari 2013 våldtogs en kvinna utomhus i Storås industriområde i Göteborg när hon var på väg hem sent en kväll. Hon möter en yngre man som utsätter henne för en överfallsvåldtäkt, där hon bland annat tvingas till oralsex.

Efteråt tar sig kvinnan hem till sin dåvarande pojkvän. Där uppmärksammas hon också av en väktare i anslutning till pojkvännens bostad. Två personer som ska visa sig bli vittnen i polisutredningen.

Vittnesuppgifter, dna-spår och övervakningsmaterial leder polisen till en första misstänkt i utredningen. En misstänkt som dock ska visa sig avskrivas, flera år senare.

– Det är när en 26-årig man topsas för en misstanke om ett olaga hot under hösten 2021 som det blir träff direkt, säger Alexandra Josefsson Hofvenschiöld, utredare vid sektionen för grova brott i polisområde Storgöteborg.

26-åringens dna-profil matchades med den som säkrades vid tidpunkten för våldtäkten 2013, nio år senare. Han var då bara 17 år gammal.

Helt avgörande för åtalet

Tillsammans med polisens tidigare utredningsmaterial bestämmer sig åklagaren för att gå till åtal i rättegången, som inleddes i förra veckan.

– Topsningen var helt avgörande för det här åtalet, säger Joanna Larsen, åklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

Efter två dagars förhandlingar meddelar Göteborgs tingsrätt under fredagen domen: 26-åringen döms till skyddstillsyn, med föreskrift om att han ska genomgå den vård eller behandling som Frivården finner lämplig.

26-åringen ska dessutom betala skadestånd om 110 000 kronor jämte ränta till den utsatta kvinnan.

I domen anser tingsrätten att det inte föreligger synnerliga skäl för fängelse. Det baserat på bland annat hans ålder vid gärningen, tiden som förflutit sedan dess och att han inte aktivt hållit sig undan.