Eftersöksjägarna gör ett viktigt jobb

Bild från ett konferensrum under genomgång med eftersöksjägare

Några av eftersöksjägarna i Jämtland samlade för information. Bild: Polisen

I Jämtland finns cirka 240 eftersöksjägare vilka är beredda att dygnet runt året om jobba för att förkorta lidande för trafikskadat vilt.

Det saknas verkligen inte uppdrag för länets eftersöksjägare! Varje år inträffar cirka 1 800 viltolyckor i Jämtlands län vilket innebär knappt 5 viltolyckor i snitt per dag. De flesta olyckorna sker under den mörka delen av året, dvs oktober till februari och kollision med Älg eller Rådjur är vanligast.

Polisens viltsamordnare har tillsammans med Jägareförbundet nyligen haft träffar med länets eftersöksjägare. Sammanlagt blev det nio träffar där det informerades om lagstiftning och regelverk men även om försäkringsfrågor och risker kopplade till eftersök vid trafikerade vägar.

- Vi från polisen är väldigt tacksamma för det fina arbete som länets kontaktpersoner och eftersöksjägare gör för att förkorta lidandet hos trafikskadade djur, säger Martin Trostemo, viltsamordnare hos polisen i Jämtland.

För att bli eftersöksjägare ska du ha jägarexamen, licens för kulvapen klass 1, eftersökshund samt gått utbildningen ”trafiksäkerhet vid eftersök av trafikskadat vilt”. Du ska sedan godkännas av polisen och blir tilldelad nödvändig skyddsutrustning.

- Våra cirka 240 eftersöksjägare består av allt från unga kvinnor till trotjänare som har passerat 80 år. Det gemensamma för dem är att det är dedikerade jägare som gör en viktig insats för samhället, säger Martin Trostemo.

Mer information om hur du ska agera om du råkar ut för en viltolycka finns på polisens webplats: https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/viltolyckor/