Katalysatorstölder i norr

Stölder av katalysatorer har ökat lavinartat i Sverige under de senaste åren. Den senaste tiden har 14 katalysatorstölder skett i Norr- och Västerbotten.

Stölderna började i Norrbotten där bilägare i Kiruna och Luleå drabbades. Därefter har stölder skett längs kusten ner till Västerbotten.

I en katalysator, som har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil, finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Priset på dessa ädelmetaller har under senare tid skjutit i höjden vilket är en stor anledning till att katalysatorer blivit attraktiva stöldobjekt. Äldre katalysatorer är mer värdefulla då det oftast är mer ädelmetaller i dem.

Tips för att försvåra för tjuven:

  • Ett tips är att parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Ett annat råd är att installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Ett tredje tips är att montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen.
  • Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde; säkerställ att ägarbytet registreras.

Tipsa Polisen

Via videomaterial från tidigare brott i andra delar av landet framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Ring 112 vid pågående brott eller ring 114 14 om du observerat något.

Mediekontakt 

Kristoffer Morén finns tillgänglig för media fram till klockan 17.00 den 2/5 eller från klockan 08.00 den 3/5.

Kristoffer Morén - 072-543 23 80