Polisen region Väst deltar i veterandagsfirandet

På söndag är det Veterandagen - en dag för alla som på olika sätt har bidragit till fred och stabilitet genom olika internationella insatser. Dagen firas med parad från Götaplatsen. Polisen region Väst deltar i friandet.

Veterandagen den 29 maj är en internationell högtidsdag för att hedra veteraner som på olika sätt har tjänstgjort för fred och stabilitet i vår omvärld. Det kan handla om såväl militära missioner, som civila humanitära insatser. Ungefär 100 polisanställda tjänstgör utomlands på olika internationella insatser under ledning av FN, EU eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

– Vi vet inte hur det hade varit om vi inte hade varit där. Läget är fortfarande spänt. Det kan handla om en jordlott, som någon tycker de har rätt till. I de lägena kan det hetta till, säger Fredrik Stenbråten i polisområde Fyrbodal, som har tjänstgjort på Cypern.

Cypern är ett av de äldsta missionsområdena. FN har vakat över buffertzonen mellan den grek- och turkcypriotiska sidan sedan 1964. Fredrik Stenbråten var nere mellan augusti 2020 och augusti 2021. En del av uppdraget handlade om att övervaka det humanitära arbetet med bland annat vattenleveranser och material till skolor. Ett uppdrag som också innebar att kunna vara en länk och förhandlare mellan de olika sidorna.

– Den här missionen har pågått i många år och man kan väl säga att trägen vinner. Det är små steg framåt, väldigt små ibland. I min roll gällde det att vara kommunikativ i alla lägen. Det gick inte att använda fel ord vid en förhandling, för då skulle ena parten helt enkelt lämna rummet. Det var en ständig balans med orden i en vågskål, säger han.

Fredrik har även varit på mission i Libanon, Bosnien och Afghanistan för Försvarsmakten. Att åka på mission kan vara en utmaning på många sätt. Självklart kan det vara en utmaning på plats. Men det kan även bli en utmaning för dem som är kvar hemma.

– Ska du åka på mission är det viktigt att det passar in i ditt liv som det ser ut och att du har en stabil situation hemma. För min del kunde jag inte åka hem på ledighet på grund av pandemin. Det var klart en utmaning att vara borta så länge. Med det sagt tycker jag alla som har möjligheten, ska ta chansen, säger Fredrik Stenbråten.

Veterandagsfirandet arrangeras av Göteborgs stad i samarbete med Försvarsmakten, Polismyndigheten region Väst och flertalet veteranföreningar. Polismyndigheten region Väst är på plats med bland annat rytteriet, hundverksamheten och det mobila poliskontoret. Under dagen blir det också parad, musik från Hemvärnets Musikkår och medaljutdelning.

– Jag tycker det är bra att det hyllas. Vi lever kanske i en avskild krok av världen. Samtidigt har vi så mycket att bidra med. Inte minst inom svensk polis, som har gott anseende utomlands. Men det spelar ingen roll för vilken myndighet eller organisation du åker. Engagemanget och viljan att göra skillnad betyder mycket. Det är värt att fira, säger Fredrik Stenbråten.

Läs mer om polisen internationella arbete 

Program

13.50 Samling Götaplatsen
14:20 Paraden lämnar Götaplatsen. Beridna polisen, fanvakt och Hemvärnets musikkår.
15:00 Överflygning med JAS 39
15:05 Ceremoni Gustav Adolfs torg.