Polisen vill få fler att prata bedrägerier med äldre

Bedrägerier mot äldre ligger fortsatt på en hög nivå och polisen uppmanar nu fler att engagera sig för att förebygga brott.

I veckan tar polisen nästa steg i den brottsförebyggande satsningen ”Försök inte lura mig”. Polisen vill uppmuntra fler att prata om bedrägerier för att hjälpa nära och kära att skydda sig mot brotten som genererar stora brottsvinster och skapar otrygghet bland äldre. Satsningen riktar sig till de som har äldre i sin närhet. Kanske en mamma, mormor, farfar, en vän eller någon som träffar äldre i sitt yrke.

–  Det nya materialet är ett viktigt komplement till det brottsförebyggande mötespaketet Försök inte lura mig. Tanken är att vi nu, genom att rikta oss till personer i de äldres närhet ska kunna involvera fler människor i det brottsförebyggande samtalet och på så sätt bidra till att skydda de mest sårbara individerna i det digitaliserade samhället. De äldsta, från 80 år och uppåt är en åldersgrupp som är särskilt utsatt för bedrägerier genom social manipulation säger Lotta Mauritzson, samordnare brottsförebyggande, nationellt bedrägericentrum, Noa

Den nya satsningen består av korta filmer som visar bedrägerisituationer som kan ske i hemmet, på stan och på nätet. Filmerna (cirka 1 minut långa) och en samtalsguide kan användas som stöd för att prata om bedrägerier.

– Det personliga samtalet med reflektioner visar sig vara ett effektivt sätt för inlärning av hur man kan agera i olika bedrägerisituationer. Det visar erfarenheterna från ”Försök inte lura mig” som under flera år anordnats av pensionärsföreningar och polisvolontärer. Det nya materialet är enkelt och tydligt och kan användas av anhöriga, personer som arbetar med äldre och pensionärsföreningar, säger Lotta Mauritzson.

Materialet består av:

  • 3 filmer om bedrägerier på stan, på nätet och i hemmet
  • 1 samtalsguide med frågor och råd från polisen

Tre teman:

  • Tips och råd på hur du kan förebygga stöld och bedrägeri som sker i och kring ditt hem.
  • Tips och råd på hur du kan förebygga stöld och bedrägeri som sker i offentlig miljö.
  • Tips och råd på hur du kan förebygga bedrägeri på nätet, via telefon eller e-post.

Försök inte lura mig

Det ursprungliga mötespaketet är ett material som tagits fram i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren. Det materialet är framtaget för att användas i möten där en mötesledaren guidar de deltagarna till diskussioner om bedrägeri-situationer och hur man kan agera för att inte drabbas av brott. Satsningen fick EUCPN:s pris för bästa brottsförebyggande projekt 2016.

Försök inte lura mig