Sexuella övergrepp på barn är ett kraftigt växande brottsområde

Internetrelaterade sexuella övergrepp på barn (ISÖB) är ett växande brottsområde världen över och polisområde Jönköping är inget undantag. Därför utökas nu verksamheten inom polisområdet.

Sara Tingvall Brandt är förundersökningsledare för den här brottskategorin och är fysiskt placerad i polisområde Jönköping dock arbetar hon över hela Polisregion Öst.

- Det är viktigt att det finns lokalt förankrade utredare på plats och därför utökar vi antalet utredare. Till hösten kommer vi att vara åtta utredare i polisområde Jönköping. Orsaken till att vi höjer upp bemanningen är att anmälningsflödet ökar. Upptäcker vi att det är lokala gärningspersoner så är det också lättare att utreda brotten om vi finns på plats. Ofta har vi ett bra bevisläge med många bilder och filmer som stöd i den fortsatta utredningen.

Det är inte så vanligt att den drabbade själv anmäler att hen blivit utsatt för ett övergrepp då det är mycket skamkänslor förknippade med sådana här brott.

- Vi hittar en hel del när vi är ute och letar på nätet och vi är bra på att identifiera de som blivit utsatta, fortsätter Sara Tingvall Brandt. Många barn och unga vågar inte anmäla då de lovat sina föräldrar att inte dela bilder på nätet och det kan göra att skamkänslorna ökar ännu mer.

Många av de gärningspersoner som upptäcks kan agera på egen hand men också i större nätverk och när tillslag sker kan det handla om att hantera stora mängder material som kan vara lagrat på enskilda datorer, i telefoner, USB-minnen och kanske serverar på nätet.

Den vanligaste frågan som Sara Tingvall Brandt får är hur hon orkar jobba med sådana här ärenden.

- Vi som jobbar med de här ärendena arbetar mot samma mål och det är att komma åt förövarna. Vi jobbar aldrig ensamma när vi hanterar känsligt material och vi lär känna varandra väldigt väl och vet vad var och en av oss brukar reagera på. Det är inte alltid bara själva övergreppet som vi ser utan också vad som finns i bakgrunden vilket gör att vi kan känna igen olika miljöer som kan kopplas till en gärningsperson. De som utför övergreppen och delar material är kanske inte den gängse bilden av en kriminell utan det kan vara personer med väldigt välordnade förhållanden och som gömmer sig bakom en tjusig fasad. Den ekonomiska vinningen på de här brotten är inte särskilt stor utan behållningen för de som håller på är just delandet av material.

Fakta Polisregion Öst:

  • 2018 inkomna ärende 94 stycken.
  • Till sista april 2022 har det kommit in 140 ärenden.
  • Målsättning om att redovisa cirka 80 ärenden om året

De redaktioner som vill genomföra en intervju med är välkomna att ta kontakt via e-post:

Sara Tingvall Brandt, förundersökningsledare, sara.tingvall@polisen.se eller
Linda Joelsson, gruppchef linda.joelsson@polisen.se