Stort antal narkotikabrott under trafikveckan i region Mitt

Under vecka 18 genomförde polisen en nationell trafikvecka där fokus var brott på väg. I region Mitt rapporterades bland annat ett stort antal narkotikabrott.

Under trafikveckan har polisen använt sig av så kallade 20-minuterskontroller på varierade platser och tider på dygnet. Trafikbrott är i många fall ingången för polisen att hitta annan brottslighet då vägnätet är centralt för kriminella för att ta sig till och från en brottsplats.

När polisen profilerar ut bilar att stanna för kontroller, tittar man bland annat på avvikande beteende i trafiken.

– Det kan vara bilar som man upplever befinner sig på fel plats vid fel tillfälle eller på annat sätt drar polisens uppmärksamhet till sig, berättar Maria Rosander, samordnare för trafikverksamheten i region Mitt.

85 narkotikabrott

Sammanlagt upptäcktes det 85 narkotikabrott under trafikveckan i region Mitt, både innehav och drograttfylleri. Femtio personer är misstänkta för drograttfylleri, tolv personer körde under påverkan av alkohol.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken! Förutom de som körde påverkade, beslagtog vi även narkotika till ett värde av mer än 1,5 miljoner kronor vid ett fordonsstopp. Personerna i bilen är misstänkta för grovt narkotikabrott, säger Maria Rosander.

Myndighetssamverkan

Under trafikveckan har man också samverkat med andra myndigheter. Med Kronofogdens hjälp utmätte man till exempel en bil värd cirka 200 000 kronor där föraren hade skulder.

– Det är på vägarna vi gör skillnad, det handlar både om att förebygga brott och att upptäcka brott. Kriminella är bekväma och kommer att fortsätta använda vägnätet för att begå brott. Brott på väg blir mer och mer en del av vår verklighet, avslutar Maria Rosander.

Resultat trafikvecka v 18

Personbilar Lastbilar Gripna Narkotika Vapen Stölder
PO Uppsala 814 21 3 43 1 5
PO Västmanland 661 89 2 25 0 3
PO Gävleborg 434 1 1 6 0 0
Trafiksektion Mitt 331 43 3 11 0 1
Totalt 2240 154 9 85 1 9