”Värdefullt att få lära känna medborgarna”

Den 18 maj var alla poliser och civilanställda som tillhör lokalpolisområde Solna ute och träffade medborgare i Solna stad och Sundbyberg stad.

Ett hundratal polisanställda fanns på plats vid knutpunkter i bland annat Solna, Hagalund, Hallonbergen och Rissne. Många vuxna och barn passade på att komma fram och prata med de polisanställda. 

– Vi som annars är hårt belastade med att dygnet runt åka på akuta 112-larm tycker att det är otroligt värdefullt att under en hel dag få möjlighet att lära känna medborgarna lite bättre, säger Kajsa Johansson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Solna.

De som ville kunde fylla i polisens medborgardialog med frågor som bland annat handlar om vad som oroar och skapar otrygghet i området. Svaren från medborgarna utgör grunden för medborgarlöften, en del i polisens och kommunens samverkan i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

– En av våra viktigaste uppgifter är att förebygga brott och utan tips och hjälp från medborgarna blir vi inte lika slagkraftiga. Förhoppningsvis är det fler som kontaktar oss efter att ha mött oss öga mot öga, säger kommunpolis Caroline Liivrand.

Även tidigare har LPO Solna genomfört liknande upplägg, men pandemin och ett EU-toppmöte har orsakat ett tvåårigt uppehåll.