Åtta personer åtalas för försök till grovt rån

Fredagen den 19 november slog polisen till mot ett kriminellt nätverk när de var på väg att genomföra ett rån på Östermalm. Nu åtalas åtta personer för förberedelse till grovt rån.

Genom ett gediget spaningsarbete av spaningssektionen i polisområde Stockholm nord tillsammans med en förstärkningsorganisation från den nationella operativa avdelningen har polisen lyckats förhindra en handfull grova våldsbrott, däribland två förestående sprängningar, en trolig mordförberedelse och åtminstone två grova rån. I ett av de planerade rånen står nu åtta personer åtalade för försök till grovt rån.

Vid kartläggningen av det kriminella nätverket upptäckte polisen att det fanns tydliga planer på att genomföra ett grovt rån på en adress vid Östermalmstorg. Polisen kunde dokumentera händelseutvecklingen fram tills att de misstänkta försökte genomföra rånet på morgonen den 19 november. Då kunde polisen efter ett kortare förföljande gripa fyra personer på Karlavägen samt ytterligare fyra personer i Stockholm samt Västerås.

Polisen har genom insatsen reducerat ett antal röda konfliktytor i regionen kopplade till det kriminella nätverket.

– Vi har under en längre tid riktat in oss på ett våldsdrivande kriminellt nätverk som står för många konflikter i regionen. Det här åtalet visar på deras kapacitet och vikten av riktade insatser mot dessa kriminella nätverk, säger Milosz, spaningsledare vid polisen region Stockholm.