Gränspolisen i Syd har beredskap för att hantera flyktingar från Ukraina

Gränspolisen i region Syd har de senaste dagarna sett fler kvinnor och barn bland inresande till Sverige från Ukraina och förbereder sig för att kunna hantera större flyktingströmmar vid gränskontrollerna.

Många ukrainska medborgare passerar gränskontrollerna i region Syd även i vanliga fall. 50-60 ukrainska medborgare på en färja är inte ovanligt och vanligtvis är det vuxna män som reser in i Sverige för att arbeta. Nu noterar gränspolisen att fler kvinnor och barn finns bland resenärerna från Ukraina.
Ukrainska medborgare är viseringsfria och får lov att stanna i Sverige i 90 dagar som turister. Än så länge har bara ett begränsat antal uppgett för gränspolisen att de söker asyl.
- De allra flesta som kommer från Ukraina har etablerade kontakter i Sverige och planerar att stanna hos familj eller vänner tills situationen förhoppningsvis förbättrats i Ukraina, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Polisens roll är att utföra gränskontroller och hänvisar personer som söker asyl att, i möjligaste mån, själva ta sig till Migrationsverkets mottagningsenhet i Malmö.

- Det är viktigt att de som anländer får ett vänligt och professionellt mottagande och vi för en dialog med Migrationsverket om att få ett smidigt arbete vid gränskontrollerna om det framöver skulle komma stora flyktingströmmar.

Frågor från massmedia hänvisas till region Syds presstalesperson, 010 – 561 75 15.