Fängelse för flera sexövergrepp mot barn

En man från Västsverige döms till flera års fängelse för sexuella övergrepp mot barn på nätet. Däremot frias mannen för en grov barnvåldtäkt för 17 år sedan. En dna-träff var inte tillräcklig bevisning.

Mannen döms i Varbergs tingsrätt för fem fall av våldtäkt mot barn, tre fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, tre fall av sexuellt ofredande samt för grovt barnpornografibrott.

Straffet blir fängelse i fyra år och nio månader. Dessutom ska han betala skadestånd till brottsoffren på sammanlagt 555 000 kronor.

”Fråga barnen hur de haft det på nätet”

– Den här domen är ett exempel på att barn är extremt utsatta på nätet och kan bli lurade utan att vuxna märker det. Föräldrar bör inte bara fråga sina barn hur de haft det i skolan på dagen, utan även hur de haft det på nätet under dagen och kvällen, säger Birgitta Dellenhed chef för regionalt it-brottscentrum vid polisregion Väst.

Kontakt via Snapchat

Enligt tingsrättens dom är det klarlagt att den nu dömde mannen har kommunicerat med barnen. I ett fall träffade han även ett barn fysiskt.

Mannen har kontaktat barnen via Snapchat och utgett sig för att själv vara ett barn i ungefär samma ålder som brottsoffren. Enligt rätten har han i flera fall lämnat instruktioner till målsägandena och förmått dem att utföra sexuella handlingar på sig själva.

”Det är aldrig barnets fel”

– När barn utsätts för internetrelaterade sexuella övergrepp sker ofta den första kontakten via sociala medier eller spel. Både killar och tjejer kan utsättas. Vuxenvärldens reaktioner är jätteviktiga, att stötta barnet och visa att det aldrig är barnets fel, säger Birgitta Dellenhed.

Frias på flera åtalspunkter 

Mannen frias av tingsrätten från tre våldtäkter mot barn, sex fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av sexuellt ofredande. Han frias också från en grov våldtäkt mot barn som inträffade 2005. Mannen kopplades till den händelsen efter en dna-träff på en cigarettfimp som hittades på brottsplatsen. Men tingsrätten anser inte att det bevisats ”bortom rimliga tvivel” att det var mannen som begick gärningen.

Mannen har suttit häktad sedan den 17 september förra året. I polisförhören har han nekat till att ha gjort något brottsligt.

Gromning - skydda dig