Fyra döms till livstid efter omfattande mordutredning

Fyra män döms till livstids fängelse i en av de mest omfattande mordutredningarna i Västsverige. Domen väntas få betydelse för polisens fortsatta arbete mot kriminella nätverk i region Väst.

I maj för två år sedan mördades en 33-årig man på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. Han sköts till döds på nära håll av två skyttar.

Direkt efter larmet om skjutningen agerade polisen snabbt. Nio misstänkta greps inom loppet av drygt en timme, tack vare tätt samarbete mellan lokalpoliser och andra polisiära specialkompetenser. Senare kunde ytterligare misstänkta häktas för inblandning i dådet.

– Vi har en välutvecklad metod för att bekämpa grova våldsbrott i kriminella nätverksmiljöer, och hovrättens dom bekräftar att vi ligger rätt i vårt arbete, säger Tobias Bergkvist, chef för utredningsenheten i polisregion Väst som svarat för den omfattande mordutredningen.

En nära samverkan mellan dem som arbetar med utredningar och medarbetare i lokalpolisområdena har visat sig vara en framgångsfaktor, liksom att säkerställa hög kompetens på samtliga nivåer.

– På det sättet har vi steg för steg ökat uppklaringen av de allra grövsta våldsdåden i region Väst.

Totalt åtalades 16 personer, varav 13 dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff. De dömdes bland annat för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Hovrätten, som på fredagen meddelade sin dom, gör i mycket samma bedömningar som tingsrätten. En man som befann sig på brottsplatsen döms dock för mord istället för medhjälp till mord. Enligt hovrätten har han begått mordet tillsammans med de andra som befann sig på platsen, även om det inte går att säga vilka som var skyttar.

En annan man anses enligt hovrätten ha ”en ledande ställning i en kriminell gruppering”. Han döms för anstiftan till mord istället för medhjälp till mord.

Sammantaget döms fyra personer till fängelse på livstid, precis som i tingsrätten.

Att ett tiotal personer döms till långa fängelsestraff har betydelse för polisens arbete mot den grova brottsligheten i kriminella nätverksmiljöer i Västsverige.

– Lägesbilden förändras och det får en positiv effekt att så många tongivande aktörer i kriminella nätverk frihetsberövas under lång tid. Vi är givetvis medvetna om att det finns en tillväxt i de kriminella grupperingarna och därför är brottsbekämpningen fortsatt intensiv för att minska antalet våldsdåd, säger Tobias Bergkvist.

De senaste tre åren har antalet dödade i samband med skjutningar där gärningspersonerna misstänks ha kopplingar till kriminella nätverk legat på samma nivå i region Väst med tre dödsoffer årligen.

Hovrättens dom efter mordet i Gamlestaden

Gamlestadsmålet handlar om ett mord på en man i Gamlestaden den 3 maj 2020 samt förberedelse till mord på den mördade mannens släktingar. På följande punkter ändrar hovrätten på tingsrättens dom:

  • Den person som befann sig på brottsplatsen i samband med skjutningen, dömer hovrätten för mord, i stället för medhjälp till mord. Hovrätten anser att han har begått det välplanerade mordet tillsammans med de andra som var på platsen, även om det inte går att säga vilka som var skyttar. Eftersom han var ung vid tidpunkten för brotten, ska han ha kortare straff än en vuxen. Hovrätten anser dock att det inte ska dras av så mycket på straffet som tingsrätten har gjort och dömer honom därför till ett längre fängelsestraff. 
  • Hovrätten dömer också en person för anstiftan av mord, i stället för medhjälp till mord. Hovrätten anser att personen har en ledande ställning i en kriminell gruppering och att mordet inte skulle ha utförts om inte han hade stått bakom och förstärkt gärningsmännen i deras beslut. Straffet blir detsamma som det tingsrätten bestämde, fängelse på livstid.
  • En person transporterade ett av mordvapnen på morddagen och döms för detta för medhjälp till mord, precis som i tingsrätten. Hovrätten anser dock att åklagarna inte har bevisat att han förstod att planen var att döda fler än en person och dömer honom därför inte för förberedelse till mord på de tre släktingarna till den mördade. Detta gör att han får ett kortare fängelsestraff än tidigare.
  • En av de personer som tingsrätten dömde för medhjälp till mord och förberedelse till mord, fick fängelse på livstid trots att han hade lämnat upplysningar till polisen vilka har varit värdefulla för utredningen i målet och trots de följder detta kan få för hans personliga del. Hovrätten ser saken på samma sätt som tingsrätten och anser att det inte finns utrymme att frångå fängelse på livstid i hans fall.

Övriga personer döms liksom i tingsrätten för medhjälp till mord och förberedelse till mord till i stort sett samma fängelsestraff som tingsrätten bestämde.