Mod och medmänsklighet präglar polisens insats vid Latinskolan i Malmö

  • Polisens polismålade husbil och en av polisens skåpbilar står parkerade på skolgården utanför entrén till Latinskolan i Malmö. Latinskolans skolgård.
    Polisens husbil på Latinskolan, dagen efter dådet. Bild: Polisen
  • Porträttbild på Petra Stenkula i uniform.
    Petra Stenkula är polisområdeschef i Malmö. Bild: Polisen
1/2

Malmö är en relativt liten stad. Nästan alla känner någon som har anknytning till Latinskolan och det fasansfulla dådet har skakat om hela staden, skriver Petra Stenkula och ger sin syn på polisens hantering av händelsen.

Inom polisen är vi proffs på att hantera det oförutsägbara. Händelser som de flesta människor lyckligtvis aldrig kommer i närheten av är polismannens vardag. Men det finns tillfällen då även en luttrad polisman tvingas gå långt utanför sin bekvämlighetssfär. Dådet på Malmö Latinskola är en sådan händelse som vi på Malmöpolisen aldrig kommer att glömma.

Idag har alla poliser som jobbar i yttre tjänst utbildning, träning och mental förberedelse för att agera på pågående dödligt våld. Men taktiken att lokalisera gärningsman och avbryta pågående våld för att rädda liv innebär att i viss mån åsidosätta sin egen säkerhet. När regionledningscentralen nåddes av larmet strax efter 17 på måndagseftermiddagen den 21 mars var lägesbilden oklar. Vi kunde varken utesluta att det fanns mer än en gärningsman eller risk för nya attacker.

Det krävs professionalitet och stort mod att vara först på plats i det läget. Ett stort antal poliser beordrades till skolan och de polismän som gick först över tröskeln till Latinskolan, utan att veta vad och vem de skulle mötas av, förtjänar stor respekt och ett alldeles särskilt omnämnande i en polisiär insats som, trots den tragiska utgången, visar på polisens förmåga att blixtsnabbt ställa om från vardagliga händelser till komplexa och farliga situationer som kräver handlingskraft, taktik och koordinering för att hantera.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som varit inblandade i händelsen, som tagit ansvar och levererat sitt yttersta. Gärningsmannen kunde gripas bara tio minuter efter det att första larmet kommit. Jag är stolt över den snabba polisiära insatsen, den effektiva organisation som snabbt kom på plats för att spärra av, säkra bevisning och ta upp initiala vittnesmål. En särskild händelse upprättades för att se till att alla resurser aktiverades som behövdes. Alla hjälptes åt, också med att hantera de medmänskliga aspekterna av händelsen. Det handlade först och främst om att etablera kontakt med de båda offrens anhöriga men också om insatser för gärningsmannens familj och ett massivt trygghetsskapande arbete för alla människor som sökt sig till platsen.

Så här en dryg vecka efter dådet kan jag konstatera att utredningsläget är gott. Vi har ett väl sammansvetsat team som jobbar med utredningen för att klargöra bilden av vad som hände och lämna gott underlag till åklagare för den kommande rättsprocessen.

Men en attack med dödlig utgång mot två lärare på sin arbetsplats i Malmö är en attack mot det öppna samhället som riskerar att skada tilliten till vilka platser som är trygga och säkra i vår stad. Därför påbörjade Malmöpolisen, i god samverkan med Malmö stad och civilsamhället, en mängd trygghetsskapande insatser direkt efter dådet. Det arbetet har pågått sedan dess och är fortfarande bara precis i sin början.

Petra Stenkula
Polisområdeschef Malmö