Polisen övar i centrala Halmstad måndag 21 mars

Under två veckor har Polisregion Väst genomfört SPT grundutbildning i Halmstad. Måndagen den 21 mars kommer en slutövning för deltagarna att genomföras i Halmstad.

Grundutbildningen har deltagare från hela region Väst inklusive ett stort antal polisbussar.

Under måndagsförmiddagen kommer de flesta övningar att genomföras som stationsmoment runt Norre katts park i centrala Halmstad.

Under eftermiddagen blir det en större gemensam övning runt gamla Folkets park och i området Furet.

– I samband med övningen kan kortare trafikavstängningar och störningar att ske men vi kommer att underlätta genom att hjälpa till med trafikreglering, säger Niklas Eriksson, divisionschef i region Väst för särskild polistaktik, SPT.

Fakta om särskild polistaktik (SPT)

Särskild polistaktik (SPT) är polisens koncept för att hantera folksamling och ordningsstörning i samband med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Till SPT ansöker man för att få gå en grundutbildning, efter särskilt uttag. Därefter finns möjlighet att söka vidare i organisationen till en specialistfunktion. SPT finns i polisregionerna Stockholm, Syd och Väst. Den särskilda polistaktiken har varit polisens strategi för att motverka ordningsstörningar i samband med folksamlingar sedan 2005. Principerna är sprungna ur forskning om folksamlingar.