Polisen söker identitet på brottsoffer med ansiktsrekonstruktion

  • Rekonstruerat ansikte
  • Rekonstruerat ansikte
  • Rekonstruerat ansikte
  • Rekonstruerat ansikte
1/4

För två år sedan anträffades kvarlevorna av en man i Laholms kommun i södra Halland. Efter att polisen sökt hans identitet i dna-register i Sverige och utomlands har det nu gjorts en rekonstruktion av mannens ansikte.

Förhoppningen är att någon ska känna igen honom.

Kroppen anträffades i ett skogsområde i Hällede i Laholms kommun den 25 januari 2020. Eftersom det fanns skador på kroppen inleddes en förundersökning om mord.

– Vi kunde ganska snart se att kroppen utsatts för någon form av våldsbrott och startade därför en förundersökning. Trots att vi nu sökt i fler än 50 länders dna-register har vi inte fått fram någon identitet, säger Lars-Gunnar Perlinger vid dödsfallsgruppen i polisområde Halland.

Undersökningen av mannen har varit omfattande och bland annat genomförts med metoderna kol-14 och kol-13. Resultatet visar att den döde föddes utanför Skandinavien i mitten av 1980-talet. Den odontologiska undersökningen visar också att hans tandarbeten kan ha gjorts i Östeuropa.

– Enligt analyserna var mannen mellan 30 och 40 år när han dog, och cirka 1,75 till 1,80 meter lång. Han har avlidit någon gång efter 2015 men spår på platsen visar att han har lagts där på sommaren eller hösten 2019. Detta kan betyda att brottet skett på en annan plats än där kroppen hittades, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Förra året lät polisen anlita arkeologen och konstnären Oscar Nilsson som rekonstruerade ett ansikte med utgångspunkt av skallens form och övrig information från utredningen. Det är första gången polisen i Halland anlitar en ansiktsrekonstruktör.

– Bilderna av ansiktet har skickats ut på en ny sökning till ett stort antal länder utan resultat. Genom att vi nu går ut brett med bilderna och de uppgifter vi fått fram hoppas vi att någon i Sverige ska känna igen honom, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Den som känner igen mannen på bilden – eller har andra uppgifter som kan föra polisens utredning framåt – uppmanas kontakta polisen på telefon 114 14. Tips om mannens identitet och andra iakttagelser kan lämnas direkt till Polisens kontaktcenter, alternativt via telefonkontakt via 114 14 med poliserna Lars-Gunnar Perlinger eller Johanna Åström. Tips kan även lämnas via Polismyndighetens webbplats polisen.se.

–  Vi vill först och främst få veta vem mannen var, hans identitet är avgörande för att föra utredningen framåt, men vi är också måna om att få in andra uppgifter och iakttagelser i Laholm och området kring Hällede sommaren och hösten 2019.

Ansiktsrekonstruktionen har gått till så här.