Prisceremoni i Västerås för årets polishund Äxit

Hundekipaget fick ta emot flera priser. På bilden delar Thomas Uneholt från Svenska kennelklubben ut pris.

Hundekipaget fick ta emot flera priser. På bilden delar Thomas Uneholt från Svenska kennelklubben ut pris till Adrian Wallin och Äxit. Bild: Polisen

Polishunden Äxit och hans förare Adrian Wallin fick under tisdagen ta emot pris för utmärkelsen Årets polishund 2021.

Jubel, kramar och gratulationer vid prisceremonin på Brunnby gård i Västerås, dit både närmaste kollegorna och polisanställda utifrån med flera tagit sig för att delta i firandet.  Delar av juryn höll tal och beskrev Äxits insatser som avgörande, inte minst när det kommer till att rädda liv.

Stolta hundförarkollegor berömde det vinnande ekipaget:

– Adrian och Äxit har ett otroligt driv som gör att de griper misstänkta varje pass känns det som. De är verkligen värda priset, säger hundföraren Thomas som ingår i samma grupp som pristagarna.

Adrian och Äxit tillhör lokalpolisområde Västerås men arbetar i hela region Mitt (Västmanland, Gävleborg, Uppsala) beroende på vart resursen behövs som mest. Deras arbete har inte förändrats sedan oktober förra året när det blev känt att de skulle få priset.

– Äxit älskar att spåra, det är hans främsta egenskap och det som gör oss framgångsrika.

­­Som pris fick Adrian blommor, diplom och ett resestipendium på 20 000 kronor. Äxit mottog en rosett, ett stort ben och en bädd för att återhämta sig mellan arbetspassen.

Adrian berättar för media som närvarar vid ceremonin att Äxit ska få det nya stora benet för att fira utmärkelsen Årets polishund 2021. Sen ska de fortsätta göra något som Äxit tycker om allra mest – genomföra ett arbetspass tillsammans.

Stort grattis Adrian och Äxit!

Årets polishund 2021

I motiveringen till priset går bland annat att läsa:

"Under nomineringsperioden 2020/2021 har patrullen ett brett spann där de både räddat liv och gripit misstänkt mördare, samt att Äxit har försvarat sin förare med kollegor i trångmål. Äxit har utfört det där lite extra såväl som det vardagliga, och har under perioden ett imponerande antal gripna och omhändertaganden.

En insats Äxit och Adrian gjort som särskilt sticker ut är där patrullen räddade livet på en 13-årig pojke som tappat medvetandet under en joggingtur och blivit liggandes i solen i flera timmar. I mycket oländig terräng hittade patrullen pojken i sista stund. Vid anträffandet var pojken mycket illa däran vilket ställde stora krav på Adrian. Genom att Adrian utöver att vara hundförare då också ledde insatsen för att få annan hjälp till platsen och samtidigt utförde livsuppehållande åtgärder räddades pojkens liv."

Priset delas ut av Svenska Kennelklubben och juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund.