25 misstänkta för sexköp efter polisinsats

”Visar att det finns mer för polisen att göra på det här området”.

Insatsen skedde  på flera olika platser i Storgöteborg och i polisregion Väst under vecka 43. Resultatet blev att 25 personer rapporterades misstänkta för köp av sexuell tjänst och två anmälningar gällande koppleri upprättades.

–  Att vi under fem dagars insats kan rapportera inte mindre än 22 personer för köp av sexuell tjänst visar på omfattningen av den här brottsligheten. Det visar att det finns mer för polisen att göra på området, säger Frida Selberg, samordnare vid polisens människohandelsgrupp i region Väst.

Insatsen skedde inom ramen för EMPACT – en EU-gemensam satsning mot organiserad brottslighet – den här gången med fokus på människohandel. Polispersonal från hela polisregion Väst deltog i insatsen, som också omfattade en intern utbildningsdel inom områdena människohandel och köp av sexuell tjänst.

–  Genom utbildningsdelen så ökar vi kunskapen inom brottsområdena inom vår egen organisation och ger fler poliser verktyg för att komma åt den här typen av brottslighet, säger Frida Selberg.

Resultat från insatsen:
25 personer rapporterade för köp av sexuell tjänst.
2 anmälningar för koppleri.
1 anmälan för försök till våldtäkt.
2 personer rapporterade för narkotikabrott.

Detta är EMPACT

EU-samarbetet EMPACT (European Multidiciplinary Platform Against Criminal Threats) är en samarbetsform för EU:s medlemsländer i syfte att gemensamt jobba mot de mest framstående brottstyperna och hoten mot EU. Samtliga 27 medlemsstater deltar liksom EU-kommissionen och flera EU-byråer, däribland Europol, Frontex, Eurojust och Cepol. Utöver Polismyndigheten deltar Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen, Skatteverket och Tullverket i EMPACT.

Tipsa polisen

Om du misstänker pågående prostitution ring polisen på 112. Vill du tipsa polisen så ring 114 14. Har du erfarenhet av sex mot ersättning, att skada dig med sex och/eller varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål kan du vända dig till socialtjänsten och MIKA-mottagningen. Har du köpt sexuella tjänster eller vill ha hjälp med ett tvångsmässigt sexuellt beteende kan du vända dig till KAST i Göteborgs stad.