Falsk läkare bedrar äldre i Linköping och Eskilstuna

Polisen vill göra allmänheten uppmärksam på detta tillvägagångssätt.

Äldre personer har blivit uppringda av personer som utger sig för att vara läkare på Universitetssjukhuset i Linköping samt Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Personen som ringer uppger att sjukhuset vill boka en tid för någon sorts undersökning exempelvis röntgen, och att de behöver använda sin bankdosa för bokningen.

I ett fall vill uppringaren komma hem till den äldre personen.

Målsäganden i dessa ärenden har varit vakna och inte använt sin bankdosa eller låtit uppringaren besöka dem. De har därför inte blivit av med några pengar.

Det är viktigt att inte lämna ut några uppgifter till personen som ringer eller släppa in dem i hemmet.

Kontrollring sjukhuset om någon kontaktar dig för ett besök som du inte själv har bokat. Logga aldrig in på bankdosa eller bank-id.

Talesperson för media idag 22 november

Joakim Wallberg, inspektör vid brottssamordningen, finns tillgänglig på telefon mellan klockan 10-12.

Telefon: 010 56 651 09

Tips för att skydda dig mot bedrägerier

* Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer: Telefonbedrägerier – skydda dig (polisen.se)