Drygt 3 000 fordon stoppades under trafikveckan i Mitt

Bland annat upptäcktes narkotika, stöldgods och efterlysta personer vid polisens kontroller under trafikveckan mellan den 7 och 13 november.

Trafikveckan var en av många insatser i trafiken som polisen genomför under året. Inriktningen varierar och handlar om nykterhet, hastighet, yrkestrafik och – som den här gången – om att upptäcka brott på väg. Under veckan genomfördes ett stort antal 20-minuterskontroller på många olika platser.

– Brott på väg handlar bland annat om att upptäcka avvikande beteende i trafikmiljön och om att hitta personer som använder vägnätet för att begå brott. Att begränsa kriminellas rörlighet och även tillgångar leder till positiva resultat inom många av polisens verksamhetsområden men även för samhället och för allmänheten. Vi får personer lagförda för brott vilket ger brottsförebyggande effekter, samtidigt som trafiksäkerheten på våra vägar ökar, säger Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Drygt 3 000 fordon stoppades

I region Mitt stoppades sammanlagt 3 016 fordon vid kontrollerna under trafikveckan. Totalt greps 19 personer misstänkta för brott och tre efterlysta personer omhändertogs. I nio fordon hittade polisen stöldgods. Det upptäcktes 72 narkotikabrott och 60 förare som påträffades med narkotika misstänks även för drograttfylleribrott. 17 personer misstänks för att ha kört bil påverkade av alkohol.

– Att så många kör påverkade av narkotika och alkohol visar verkligen på att det är i trafikmiljön vi kan göra skillnad. Att jobba mot brott på väg är väldigt gynnsamt. Kan vi få bort personer från våra vägar som av olika anledningar inte ska vara där kommer det att ge resultat även på Nollvisionen som är ett av polisens huvuduppdrag enligt trafikstrategin. Målet är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger Maria Rosander.

Samverkan med andra myndigheter

I delar av regionen har samverkan med andra myndigheter varit framgångsrikt. Vid en större trafikinsats på E4:n i mitten av veckan deltog både Tullverket och Kronofogden. Man hittade en stulen bil och en stulen motorcykel och flera personer greps misstänkta för brotten. Det gjordes utmätningar på 500 000 kr och man tog en dyrare klocka från personer med skulder hos Kronofogden. Tullverket beslagtog mer än 20 000 smuggelcigaretter, 3 kg vattenpipstobak och gjorde ett 60-tal punktskattekontroller.

Det gjordes flera utmätningar även i andra delar av regionen. Den nya lagen från 1/9 ger polisen möjlighet att åt Kronofogden utmäta saker av värde genom att t.ex. ta pengar, klockor eller bilar av personer med skulder utan misstanke om brott just där och då.

– Det är mycket effektfullt, distansutmätningar är ett kraftfullt verktyg och visar hur betydelsefullt samverkan mellan polisen och andra myndigheter är i arbetet mot den organiserade brottsligheten, menar Maria Rosander.

Resultat trafikvecka brott på väg, region Mitt

Fordon Gripna Efterlysta Stölder Narkotika Drogratt-
fylleri
Ratt-
fylleri
3 016 19 3 9 72 60 17