Gärningsman greps av polis efter klockstöld

Under lördagsnatten den 12 november blev en man utsatt för en fräck klockstöld utanför en nattklubb i centrala Stockholm. En misstänkt kunde senare gripas och är nu anhållen som misstänkt för grov stöld.

Brottsoffret befann sig utanför en nattklubb. Plötsligt kom en okänd man fram till honom. Mannen upplevdes som närgången och började prata och i samband med detta kände målsäganden hur gärningsmannen tog ett tag om hans handled.

Klockan stulen

När gärningsmannen kort därefter avvikit märkte målsäganden att hans klocka försvunnit. En polispatrull som anlände till platsen observerade en man som betedde sig märkligt. Mannen kontrollerades och greps och är nu misstänkt för grov stöld. Klockan anträffade i närheten av brottsplatsen.

– Vi kan konstatera att vi haft flera liknande ärenden under helgen där gärningsmännen verkar ha riktat in sig på att stjäla dyrare klockor eller värdesaker ifrån personer som befunnit sig ute i nöjeslivet, i anslutning till nattklubbar och liknande, säger Ola Åkesson, kommunpolis.

Liknande modus

Fredagen den 11 november blev en annan person som befann sig i Gamla stan utsatt för en liknande stöld. Vid detta ärende kom en okänd man fram till en man och frågade om han fick låna en tändare.

Mannen var väldigt närgången och mannen som blev bestulen märkte att gärningsmannen tog ett hårt tag om hans handled. Vid detta tillfälle blev mannen bestulen på sin mobiltelefon som han hade i innerfickan.

Stulen damklocka

Ytterligare en liknande stöld skedde under natten till söndag den 13 november på Östermalm. En kvinna klev ur en taxi och i samband med det kom en okänd person fram och tog tag om hennes handled. Kvinnan märkte sedan att hennes klocka försvunnit.

– Det är oklart om de olika ärendena har ett samband, det kan dock konstateras att det rör sig om ungefär samma brottmodus, säger Ola Åkesson.

– Som allmänhet får man vara på sin vakt om det plötsligt kommer fram en okänd person, är närgången, påstår olika saker eller försöker eller försöker ta tag om exempelvis ens handled, säger Ola Åkesson.

För frågor, ring Ola Åkesson på 070 860 1095.

Brottsförebyggande tips

Tänk på att:

  • Förvara plånbok och mobil nära kroppen, gärna i en innerficka, inte i bakfickan eller ”lättillgängligt” i en ytterficka på jackan
  • Se upp för avledande manöver!
  • Ha extra uppsikt över dina ägodelar om en okänd person plötsligt kommer fram och försöker distrahera eller ”hjälpa dig”. Be okända hålla avstånd, ta avstånd.
  • Om du blir utsatt ring alltid 112 direkt vid pågående brott eller då du precis blivit utsatt för ett rån eller stöld.
  • Finns det andra personer i närheten som du kan ta hjälp av? Eventuella vittnen? Kan någon följa gärningsmannen på avstånd i väntan på polis? Detta utan att riskera sin egen säkerhet.
  • Om utsatt för brott, fundera på exakt vad du blev av med. Signalement på gärningsmannen? Vart blev denna av? Finns det något gods att spåra, mobiltelefon till exempel?
  • Dyra klockor och liknande kan märkas, ”märkDNA” är ett exempel https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/markdna/
  • Det ökar möjligheten att få tillbaka sina saker, lättare för polisen att hitta rätt ägare.
  • Exponera inte dyra klockor och liknande på sociala medier eller på krogen. Det kan hjälpa gärningsmännen att på förhand spana in ett lämpligt stöldobjekt.
  • Åk inte svarttaxi från nöjesstället/ krogen. Risken ökar för att utsättas för brott.