Sök
Stäng Meny

Man och kvinna dömda för grovt koppleri samt medhjälp till grovt koppleri

En man som drivit verksamheter där så kallat tantramassage erbjudits har dömts för grovt koppleri till 2 år och 9 månaders fängelse. En kvinna som anses agerat medhjälpare döms till 10 månaders fängelse.

Människohandelssektionen vid polisen i region Stockholm har i flera månader spanat på verksamheten innan de två personerna greps i maj i år. Enligt domen i Stockholms tingsrätt har 4187 köp av sexuell tjänst skett i de aktuella lokalerna de senaste 2,5 åren.

– Vi har de senaste åren sett att den här typen av tantramassage marknadsförts i Sverige. Domen bekräftar att det är att likställa med köp av sexuell tjänst. För oss som arbetar med de här ärendena har det varit uppenbart att massagen har innefattat handlingar med påtaglig sexuell prägel, säger Daniel Spolén, handläggare i ärendet vid människohandelssektionen.

Mannen som är i 45-årsåldern döms till fängelse och utvisning, han ska som förverkat värde betala 1,5 miljoner kronor till staten. Kvinnan, som misstänktes för medhjälp, är i 30-årsåldern och döms till fängelse och utvisning.

Den dömde mannen var ägare till ett tjeckiskt bolag som bland annat bedrev massageverksamhet i Sverige och Tjeckien. Kvinnliga massöser har rest till Sverige för att utföra massage i bolagets lokaler.

Massagen har marknadsförts på bolagets hemsida och eskortsidor på nätet. I annonserna har det funnits uppgifter om de tjänster som tillhandahållits. Genom annonserna har kunder kunnat boka vad som angetts vara olika former av massage – däribland tantrisk massage – i lokaler i Nacka, Gamla Stan och i Göteborg.

Efter att bokningen genomförts har massöserna genom bolagets växel informerats om vilken tid kunden ska komma och vilken slags tjänst som beställts. Eventuella tilläggstjänster har kunden och massösen kunnat komma överens om på plats.

Tingsrätten anser att det är uppenbart att massagen har innefattat handlingar med sexuell prägel och eftersom tjänsterna utförts mot ersättning har så gott som varje massage utgjort en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning.

Enligt domen är det klarlagt att mannen på olika sätt har främjat och otillbörligt ekonomiskt utnyttjat att målsägandena och andra kvinnor som arbetat för bolaget, haft tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Under förhör med massöserna har de redogjort för hur massagen har gått till och vid brottsplatsundersökningar har spår av kroppsvätskor påvisats i bolagets lokaler.