Sebastian får medalj för rådigt agerande vid drunkningstillbud

Medborgarmedaljör flankerad av polisområdeschef och lokalpolisområdeschef

Sebastian Seppälä fick polisens medborgarmedalj och diplom av polisområdeschef Petra Stenkula och lokalpolisområdeschef Erik Åberg.

Sebastian Seppälä grep in när han såg en 16-åring utan tillräckliga simkunskaper riskera sitt liv för att rädda sin lillebror som drivit ut till havs i en liten gummibåt.

- Även om du själv inte har barn måste alla vuxna hjälpas åt att hålla uppsikt över barn vid vatten. Det går så fort när ett barn håller på att drunkna, säger han.

Händelsen utspelade sig på Ön i Limhamn, Malmö, i augusti 2021. Sebastian fick syn på en pojke som börjat driva farligt långt ut från badstranden. En storebror till pojken gav sig ut för att hämta in honom och Sebastian såg snabbt att killen inte var bra på att simma. Han hoppade då själv i vattnet, hann upp 16-åringen som kämpade för att hålla sig över vattenytan. Sebastian bad honom återvända till land och fortsatte sedan flera hundra meter ut till havs för att rädda den yngre brodern.

- Jag vet inte varifrån jag fick mina krafter, men jag har själv varit med om en liknande situation i en liten båt som barn. Det var en ren ryggmärgsreflex att jag agerade.

Sebastian hann i fatt pojken och tog sig i land på andra sidan hamnen. På badstranden mitt emot var det fullt pådrag med ambulans, räddningstjänst och polis som kommit till platsen för att rädda 16-åringen, som med nöd och näppe räddats ur vattnet av sin pappa. När Sebastian kom tillbaka till badplatsen mötte han pappan som upprepade en och samma mening gång på gång: ”You saved my family”.

- Det är ren lycka för mig att familjen slapp allt det lidande som kommit om bröderna inte klarat sig, säger Sebastian.

Vanliga medborgares agerande vid olika händelser är ibland helt avgörande för att hjälpa polisen och annan blåljusverksamhet i deras uppdrag att skydda och rädda liv.

- När rätt person befinner sig på rätt plats och ser vad som händer kan utgången bli så här lycklig. Sebastian var en mycket god och tränad simmare som bedömde att han kunde göra en insats för de här bröderna. För det förtjänar han polisens medborgarmedalj, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Sebastian har tidigare fått Livräddningssällskapets medalj för sitt agerande vid samma händelse.

Läs om andra medborgare i polisregion Syd som under 2022 tilldelats polisens medborgarmedalj för rådigt ingripande.

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2022/maj/detta-ar-medborgare-som-har-hojt-sig-over-mangden/