Nitton stulna bilar beslagtagna av polisen

Stulen bil i contanter på väg att lämna landet

En stulen bil lastas in i en container för att inom kort lämna landet. Bild: Polisen

Under hösten har gränspolisen i Stockholm arbetat med den stöldvåg av premiumbilar som framför allt drabbat de norra delarna av Stockholm. Hittills har polisen anträffat och beslagtagit 19 sådana bilar.

Nio av bilarna stoppades av svensk polis när de var på väg att lastas om i Las Palmas för vidare färd i container mot Västafrika. Andra bilar har hittats i containrar i Sverige men även på andra platser i Stockholmsområdet.

– Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder, säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk.

Under veckan pågår en rättegång där fyra män står åtalade för grovt häleri avseende några av dessa bilar och under förra veckan häktades ytterligare två personer, även de för grovt häleri avseende samma typ av bilar.

– Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

Tjuvarna använder sig oftast av tekniskt avancerad utrustning för att stjäla bilen. Utrustningen kan bestå av en så kallad relä-utrustning där man genom en mottagare kan kapa signalen från bilens bilnyckel och därmed kunna öppna och starta bilen.

Ett annat tillvägagångssätt är att tjuvarna genom yttre påverkan tar sig in i bilens elsystem och därmed får tillgång till bilens funktioner. Efter att bilen stulits omidentifieras den genom att den får ett nytt chassinummer och nya förfalskade fordonshandlingar. Bilen kan sedan säljas på marknader i andra länder som bättre begagnade bilar till ovetande köpare.

– Vi ser en tydlig koppling mot internationella brottsnätverk men även mot nätverkskriminalitet i Sverige. En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet, säger Daniel Almskog.

Gränspolisen i region Stockholm arbetar i tätt samarbete med andra länder i Europa som drabbats av samma problem. Även Europol och Interpol följer utvecklingen och bidrar med sin kompetens inom området.

Skydda dig mot bilstölder

  • Se till att bilen står väl upplyst, gärna med rörelsedetektor
  • Har du en mindre stöldbegärlig bil, ställ den i vägen för den stöldbegärliga bilen.
  • Har du key-less system ska du förvara bilnyckeln långt från ytterdörren i ett RFID-fodral eller en plåtlåda.
  • Övervakningskameror mot bilen är både brottspreventivt och till nytta för eventuell polisutredning om bilen blir stulen.
  • Använd gärna ett kompletterande stöldskydd, exempelvis låskrycka på ratten.
  • Var uppmärksam på avvikande fordon och personer som rör sig området dag och nattetid och på fordon som står uppställda på till exempel besöksparkeringar. Ofta står stulna bilar och ”kallnar” med falska utländska registreringsskyltar någon eller några dagar innan de förs ur landet.

Tipsa polisen

  • Har du sett något i samband med en stöld av en bil eller har du uppmärksammat ett avvikande fordon enligt ovan?
  • Gå in på polisen.se och skriv ett tips under rubriken ”Tipsa polisen”.
  • Var noga med att få med så mycket information som möjligt om fordonet och platsen. Skriv gärna ned chassinumret, som ofta står på en plåt innanför vindrutan, och skicka med det i tipset.