Sök
Stäng Meny

Polisen varnar för katalysatorstölder

I helgen inleddes en serie av katalysatorstölder i Västernorrlands län. Hittills har ett 20-tal anmälningar inkommit till polisen.

I en katalysator, som har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil, finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Priset på dessa ädelmetaller har under senare tid skjutit i höjden vilket är en stor anledning till att katalysatorer blivit attraktiva stöldobjekt.

Brottsförebyggande tips:

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Begär reklamspärr för att försvåra kartläggning av objekten så man inte med ett knapptryck kan söka fram exempelvis en Toyota Prius.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde, säkerställ då att ägarbytet faktiskt registreras.

Tipsa polisen

Ett tillgrepp av en katalysator tar bara cirka 30 sekunder. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Polisen uppmanar alla som ser personer eller fordon som upplevs reka kring parkerade bilar att kontakta polisen via 114 14 eller 112 vid pågående brott.

Kontakt

Jörgen Bohman, brottsamordnare i polisområde Västernorrland. Han nås på 010-568 05 19.