Polisen uppmanar föräldrar att prata med barnen om skvallersidor

Just nu ser vi från polisen i Kiruna flera sidor/konton på Instagram som innefattar grova kränkningar med sexuellt innehåll. På sidorna kränker elever andra elever och följarna på dessa konton är unga personer från mellanstadiet och gymnasiet.

– Om man söker på ”skvaller Kiruna” kommer flera olika konton upp. Det finns en mängd olika anonyma konton, en del stängda men när en sida/konto stängs ned öppnas en ny, säger Theresé Forslund, områdespolis.

– På sidorna namnger man flera personer och skriver kränkande om dessa. Även de ”tysta” som följer dessa konton göder sidorna att leva vidare.

Polisen känner med anledning av tonen på kontona stor oro.

– Syftet med den här informationen från polisen är inte att leta en syndabock. Vi vill uppmärksamma er föräldrar/vårdnadshavare på är att det här pågår just nu och tillsammans behöver vi motverka och få stopp på sidorna, säger Theresé Forslund.

Prata med era barn

Prata med era barn och ungdomar om det fenomenet. Fråga om vad som händer på nätet. Vilka grupper de är med i på sociala medier. Fråga om de blir utsatta eller om de utsätter andra för skvaller som sidorna innehåller.

Hjälp barnen att göra rätt - att välja rätt. Fråga inte bara utan berätta för barnen/ungdomarna;

  • Vad de kan göra
  • Hur de ska göra
  • Vad som är fel både i andras och i deras egna beteende
  • Varför det är fel bara för att de följer sidan

Upplys om ansvaret de/vi har på mot varandra i verkliga livet och på nätet.

Sidorna och inläggen kan vara brottsliga, du/ni kan anmäla brott via 114 14 eller komma in på Kiruna polisstation. Vill ni ha hjälp och stöd så ta kontakt med Socialtjänsten i Kiruna som vi samverkar med kring detta.

Kontakt

Therése Forslund, områdespolis i Kiruna är nåbar under fredagen 18 november fram till klockan 16.00 och på måndag förmiddag. Theresé Forslund nås via växeln.

Läs mer

Här kan du läsa mer om att ta, ha och dela bilder på nätet.