Säljare och köpare åtalas för narkotikabrottslighet

Sex personer åtalas i dag för att ha sålt kokain i Borås. Samtidigt åtalas 18 köpare för narkotikabrott.

Ett första erbjudande från de sex narkotikaförsäljarna gick ut till cirka 450 kunder via sms: ” Hej gott folk, vi är fullt aktiva hela tiden med Borås finaste snö i toppkvalitet. Hör gärna av er …”

Polisen i Borås har haft spaning mot försäljarna sedan i våras och bevisen mot de sex nu åtalade männen består av bland annat kartbilder och foton över narkotikagömmor, fotografier från spaningstillfällen och forensiska analyser. Genom informationen har polisen kunnat göra tillslag mot personer som bedöms vara ledare för grov brottslighet i ett av Borås så kallade särskilt utsatta områden, Hässleholmen.

– Vi fortsätter att utveckla våra arbetssätt genom att arbeta mer underrättelsebaserat än tidigare och tydligare mot brottsvinsterna – vi jobbar allt mer med att ta bort den ekonomiska vinningen och möjligheterna till att tvätta pengarna, säger Magnus Reinholdsson, spaningsledare på utredningssektionen för grova brott, polisområde Älvsborg.

Går på pengarna

Åtal väcks i dag mot sex personer som misstänks för bland annat grovt narkotikabrott. Fyra av dem har varit häktade sedan i juni i år och de övriga två sedan i september.

Två personer åtalas dessutom för grova penningtvättbrott. En av dem ska ha agerat bulvan genom att ha stått som registrerad ägare till en lägenhet i centrala Göteborg. Den andre misstänks ha renoverat och köpt in material för att inreda bostaden. Lägenheten i Göteborg som nu värderas till uppemot tre miljoner kronor, kontanter, bilar och smycken kan komma att förverkas, vilket betyder att denna egendom som nu tillhör de tilltalade istället tillfaller staten.

– Jag bedömer att det är klart mer sannolikt att värdet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet, säger Martin Svensson, kammaråklagare.

18 köpare åtalas för narkotikabrott

Ett stort antal personer med varierade yrken och inkomster i Borås har varit i kontakt med de sex åtalade huvudmännen. I dag åtalas 18 av dessa köpare för narkotikabrott.

– Vårt mål är att minska både tillgången till och efterfrågan av narkotikan i samhället, säger Magnus Reinholdsson, spaningsledare.