Tillslag mot falska poliser

Under tisdagen genomförde polisen tillslag i Malmöområdet mot åldringsbedragare som uppträtt som falska poliser. Fem personer frihetsberövades.

Under 2022 har ett stort antal äldre personer i Sverige via telefon blivit kontaktade av bedragare som påstått sig vara poliser. Gärningsmännen har lyckats vilseleda de drabbade att lämna ut sina bankkort och kod samt smycken till en eller flera personer som kommit hem till de drabbades bostad.

Gärningsmännen har därefter gjort uttag med bankkorten eller stora inköp med de tillgripna korten. Bedragarna som besökt de äldre har utgett sig för att vara poliser och uppvisat falska polislegitimationer eller varit klädda i uniformsliknande kläder.

Under 2022 har minst 600 polisanmälningar gjorts i landet angående falska poliser som lurat äldre, 250 av anmälningar är från polisregion Syd. Bedragarna har kommit över betydande belopp i form av pengar och stora mängder smycken vid brotten mot äldre personer.

Vid tisdagens tillslag i Malmöområdet frihetsberövades fem personer, tre män och två kvinnor, som misstänks ingå i en gruppering som genomfört brott mot äldre där man påstått sig vara poliser. De misstänkta är i 25 till 35-års åldern.

De fem frihetsberövade som är anhållna utreds nu för misstankar om delaktighet i 15 brott med brottsrubricering grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning samt inbrottsstöld (tillgrepp i samband med bedrägerierna). Brotten har genomförts i Stockholm, Malmö samt Göteborg.

Vid de 15 brotten har äldre personer blivit bedragna på omfattande belopp samt bestulna på mycket smycken också till omfattande värde. Polisen har gjort beslag vid husrannsakningar under tisdagen.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Lena Körner, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Eventuella frågor besvaras av Stefan Larsson vid polisens bedrägerisektion i polisregion Syd, 010-561 50 91.