Tillsyn på Stockholms porrbiografer och strippklubbar

Myndighetsgemensam insats.

Myndighetsgemensam insats. Bild: Polisen

Norrmalmspolisen, Arbetsmiljöverket och socialtjänsten samarbetade i helgen och genomförde gemensam tillsyn på några ut av Stockholms porrbiografer och strippklubbar.

För polisens del handlade det bland annat om att följa upp tidigare inkomna tips om misstänkt brottslighet på de aktuella verksamheterna, det kan exempelvis handla om sexualbrott och narkotikabrott.

Det handlar även om att brottsförebygga och arbeta trygghetsskapande men också om att rapportera brott om brottsmisstankar uppkommer.

Sexuella aktiviteter

Vid några ut av tillsynsbesöken kunde sexuella aktiviteter konstateras, inga brottsmisstankar kunde i dessa fall konstateras. I övrigt kontrollerades ett stort antal personer, och en efterlyst person anträffades.

Helgens tillsynsinsats är en del i ett långsiktigt samarbete mellan olika myndigheter för att komma åt brottslighet, oseriösa aktörer, osund konkurrens, hjälpa de som är utsatta samt övervaka och rapportera om aktörerna bryter mot någon lagstiftning.

Arbetsmiljöverkets del i insatsen handlade om att undersöka arbetsförhållanden enligt arbetsmiljölagen och arbetstidslagen.

Olika uppdrag

Varje myndighet har sitt uppdrag att förhålla sig till samt sina bestämmelser och lagar att arbeta efter. Är det så att en myndighet uppmärksammar brister eller brott, kommer den myndighet som ansvarar för bristen eller brottet att gå vidare med detta internt enligt ordinarie rutin.

– För polisens del är det en självklarhet att medverka vid dessa insatser mot dessa verksamheter. Vi får återkommande in information om att det pågår brottsliga aktiviteter inom vissa av dessa verksamheter, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Norrmalm.

Utsatta brottsoffer

– En del personer som befinner sig i miljön är särskilt utsatta och sårbara brottsoffer, risken för att utsättas för brott är stor, därför är det en självklarhet för oss att prioritera detta arbete. Med en myndighetsgemensam insats har vi olika verktygslådor som kan komma åt olika brottstyper säger Ola Åkesson.

Arbetsmiljöverket kontrollerade under denna insats hur arbetstidslagen efterföljdes, samt följde upp redan gällande beslut. De överträdelser som framkom under inspektionerna kommer Arbetsmiljöverket att arbeta vidare med. Det kan bli aktuellt med viten och sanktionsavgifter på väsentliga belopp.

För frågor från media, kontakta kommunpolis Ola Åkesson på 070 860 1095.