Två åtalas för dödsskjutning på frisörsalong

Rester av uppeldade kläder. Närbild av rester från en svart luvtröja.

Rester av uppeldade kläder blir ett avgörande fynd. På en luvtröja säkras dna från den mordmisstänkte 19-åringen. Bild: Polisen

Mitt under pågående klippning sköts den 22-årige mannen ihjäl när två maskerade män rusade in på frisörsalongen i Göteborg. Hela händelseförloppet fångades av en övervakningskamera inne i lokalen.

Nu ställs två unga män – 19 och 20 år gamla – inför rätta för inblandning i mordet. Dödsskjutningen skedde mitt på eftermiddagen den 9 juli förra året på Marklandsgatan i Göteborg.

Skjuts bakifrån på nära håll

På frisörsalongens övervakningsfilm syns hur två mörkklädda personer springer in i lokalen från en bakdörr. Den står öppen för att skapa korsdrag i salongen eftersom det är en varm sommardag. Gärningsmännen är maskerade och har var sin pistol i händerna.

– Offret skjuts bakifrån på nära håll. Det är en brutal avrättning och uppenbart att gärningsmännen inte bryr sig om att andra personer i offrets närhet kan träffas av skotten, säger Stefan Olofsson, utredningsledare vid grova brottsektionen i Storgöteborg.

19-åringen misstänks vara en av de två skyttar som sköt ihjäl 22-åringen i frisörstolen samtidigt som andra kunder satt i stolarna bredvid. 20-åringen misstänks för medhjälp till brottet. Enligt åtalet har han kommunicerat med skyttarna, hållit utkik och meddelat när offret varit på plats i salongen. Den 19-årige skytten åtalas även för försök till mord på den frisör som höll på att klippa 22-åringen och för grovt olaga hot mot en väntande kund. Under utredningen har ytterligare en misstänkt skytt förhörts men brottsmisstankarna mot honom har lagts ned på grund av otillräcklig bevisning.

Avgörande fynd

Efter mordet försvinner gärningsmännen samma väg som de kommit. Kvar på brottsplatsen ligger elva patronhylsor. Skyttarna flyr in i ett skogsparti och kort därefter får polisen larm om en mindre brand i ett skjul en halv kilometer därifrån. När brandplatsen undersöks gör polisen ett avgörande fynd.

– Vi hittar tygrester från kläder som har eldats upp. Trots att det bara finns en liten mängd förkolnade tygbitar kvar lyckas forensikerna hitta dna på resterna av en luvtröja. Det är den mordmisstänkte 19-åringens dna vi hittar på kläderna som vi menar har använts vid mordet, berättar Olofsson.

Förundersökningen har visat att dödsskjutningen har föregåtts av betydande planering. Särskilda brottstelefoner har använts för kommunikation i anslutning till mordet. Registerslagningar har även gjorts på bilar som mordoffret brukade.

Tydlig koppling till kriminella nätverk

Tidigt i utredningen fanns det omständigheter som talade för att mordet var en del av konflikterna i den kriminella miljön i sydvästra Göteborg. Därför har lokal polispersonal med kunskap om de aktuella konflikterna och personkännedom bistått utredningen från början.

– Mordet har en tydlig koppling till de kriminella grupperingarna i vårt område. Den som mördats har tidigare ingått i det nätverk som de nu misstänkta tillhör. Att våra utredningar leder till åtal är avgörande för att bekämpa de kriminella nätverken. Forskning visar att om risken för att åka dit för ett brott är stor är detta mycket mer avskräckande än hårdare fängelsestraff, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nylén.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt startar den 24 november.