Två dömda till fängelse för innehav av laddat automatvapen

Två män som flydde på elsparkcykel i Järfälla och lämnade skarpt vapen får två och ett halvt års fängelse.

Den 22 juli vid 23-tiden fick polisen larm om ett rån på Basunvägen i Järfälla. Under insatsen såg en polispatrull två personer färdas på en elsparkcykel intill Viksjöleden i höjd med Veckovägen, nära Jakobsbergs centrum. Poliserna signalerade åt männen att stanna, vilket de inte gjorde.

Polisen följde efter männen en kortare sträcka innan personerna lämnade elsparkcykeln och sprang åt varsitt håll. Polisen grep en av de flyende i anslutning till platsen. Intill den övergivna elsparkcykeln anträffade polisen en kulsprutepistol på marken. Vapnet hade en patron i kulhålet och visade sig vara skarpt. Ungefär en timme senare greps den andra mannen i bil av en annan polispatrull.

Nu har Attunda tingsrätt dömt de båda männen för grovt vapenbrott till två och ett halvt års fängelse vardera. Den ena mannen döms även för rattfylleri, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning då han var påverkad när han greps i bilen.

Vapenbrottet bedöms som grovt eftersom de tilltalade var narkotikapåverkade vid hanteringen, och för att vapnet var av särskilt farlig beskaffenhet, har hanterats i kriminell miljö och har innehafts på allmän plats.

Gruppchef Gustaf Silfverstolpe på sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord säger att domen är viktig ur flera perspektiv:

– Dels för att vi fått bort ett vapen från gatan, ett vapen som uppenbart använts i kriminell kontext kopplat till kriminella strukturer i lokalsamhället Järfälla. Dels för att domen kan få en lugnande effekt i en pågående konflikt mellan kriminella i området, säger han.