Dom mot aktivister som blockerade E4:an i Solna

Tolv personer dömdes idag för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten sedan de blockerat E4:an i Solna.

– Vi tycker att det är bra att vi får veta var gränserna går för hur mycket civil olydnad samhället kan tåla, säger Peter Ågren, polisintendent på region Stockholm som välkomnar domen.

Händelsen ägde rum den 29 augusti. Aktivisterna blockerade E4:an i morgonrusningen genom att bland annat limma fast sig i vägen. Det ledde till långa bilköer.

Orsakade trafikstörningar

Tolv kvinnor och män mellan 25 och 70 år greps och åtalades. Samtliga åtalade dömdes av Solna tingsrätt idag för sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten.

I domen konstateras att personerna med flit orsakade allvarliga störningar för den allmänna samfärdseln och därför döms de alla för sabotage. Eftersom de inte åtlydde polisen om att lämna vägen så döms de för ohörsamhet mot ordningsmakten.

”En avvägning”

– Det sker hela tiden en avvägning mellan demonstrationsrätten och att viktiga samhällsfunktioner fungerar, säger Peter Ågren.

Gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av personerna till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn.