En man gripen för 14 år gammalt mord

I tisdags greps en man misstänkt för mord på en kvinna i Hallstahammar 2008.

I förundersökningen har cirka 600 förhör hållits varav 200 av dessa på senare tid. Polisen har under årens gång i olika perioder lagt ner ett omfattande utredningsarbete och i tisdags kunde en man gripas misstänkt för mordet. Mannen är nu anhållen i väntan på häktningsförhandling.

En framgångsfaktor i utredningen den senaste tiden har varit nya forensiska undersökningar av de spår som säkrades på brottsplatsen, vilket har möjliggjorts genom utvecklad teknik hos nationellt forensiskt centrum, säger Mikael Eriksson, gruppchef för kalla fall-gruppen i polisregion Mitt.

Det är polisens kalla fall-grupp i region Mitt med stöttning av en utredningsledare från polisområde Västmanland som sedan en längre tid tillbaka har arbetat med mordet.

Förundersökningen leds av Åklagarmyndigheten.

I nuläget lämnas ingen ytterligare information om ärendet.

Kalla fall – olösta mord och dråp

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen trots att vi har gjort allt som vi har bedömt skulle kunna lösa fallet.

När polisen inte kan komma vidare i utredningar av mord eller dråp blir fallen överförda till en särskild utredningsgrupp som jobbar med kalla fall. Ny information gör att polisens kalla fall-grupp återigen kan börja arbeta med fallet. Sådan ny information kan komma från polisen själv, till exempel genom framsteg inom det kriminaltekniska arbetet, eller från allmänheten genom iakttagelser som gjorts på olika sätt.

Läs mer här (polisen.se)