Fem åtalas för människorov och mordförsök

Revolver med patroner.

Revolvern som användes för att utföra ”rysk roulett” var åtminstone laddad med en patron enligt åtalet. Bild: Polisen

Under tiden mannen hölls fången utsattes han för ”rysk roulett" fyra gånger. Efter att ha fått ett livshotande knivstick i mjälten släpptes han till slut utanför Sahlgrenska sjukhuset. Nu åtalas fem män för bland annat människorov och försök till mord.

Det var en påstådd narkotikaskuld på 100 000 kronor som var upprinnelsen till brotten som inträffade den 8–9 mars i år. För att reglera skulden fördes den 36-årige mannen bort och hölls fången i drygt ett dygn i en lägenhet i Majorna i Göteborg. Enligt åtalet bands han med buntband och hindrades att gå därifrån. Flera av händelserna som ligger till grund för åtalet finns dokumenterade på film. Under tiden i fångenskap gjordes tre misslyckade försök att ta snabblån i brottsoffrets namn. Han utsattes även för mordförsök.

– Man har riktat en laddad revolver mot hans huvud och tryckt av fyra gånger. Han har också blivit stucken med kniv, varav ett stick i mjälten har varit direkt livshotande, säger utredaren Ralph Mohlin vid grova brottsektionen i Storgöteborg.

Fyra greps direkt

Två av de åtalade personerna kunde gripas i anslutning till att den svårt skadade mannen lämnades av med bil utanför Sahlgrenska sjukhuset. Två greps utanför lägenheten i Majorna. Den femte åtalade greps två månader efter händelsen.

– Gripandet av honom var ett direkt resultat av ett ihärdigt utredningsarbete. Vi kunde knyta den här mannen till lägenheten både genom digitala spår och dna-bevis, berättar Mohlin.

Filmade sina brott

Brottsutredningen har varit omfattande. Förutom människorov och försök till mord gäller åtalet även försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Polisen har sammanlagt hållit 85 förhör i ärendet.

Övervakningsfilmer, digital kommunikation och uppgifter om telefonpositionering har bidragit till att klarlägga händelseförloppet. Bland annat har 32 mobiltelefoner tagits i beslag. Men ett av de viktigaste bevisen är de filmklipp som en av gärningsmännen tagit av händelserna som utspelade sig i lägenheten.

– En film säger mer än tusen ord – det blir väldigt tydligt hur det här har gått till. På så sätt är utredningen rätt unik. Vi har kunnat styrka de olika gärningarna från början till slut genom filmerna och annan teknisk bevisning, säger Ralph Mohlin.

Två av männen åtalas även för grovt narkotikabrott. Vid husrannsakan i lägenheten hittade polisen 645,7 gram amfetamin och 195,3 gram cannabis – merparten låg gömt i frysen.

Rättegången inleds den 21 oktober i Göteborgs tingsrätt.