Fler åtal för upplopp i Sveaparken i Örebro

Ytterligare tolv personer åtalades under torsdagen för grovt blåljussabotage för händelserna i Sveaparken i Örebro under påskhelgen.

Alla tolv personer som på torsdagen, den 6 oktober, åtalades är män. I praktiken rör det sig om tre åtal som i sig hanterar fyra personer åt gången. Alla är häktade sedan en tid förutom personerna inom ett av åtalen, de var vid tillfället under 18 år och hanteras separat i utredningsarbetet.

Det var den 15 april 2022 som polis var på plats i Sveaparken för att skydda en allmän sammankomst tillika grundlagsfäst rättighet. Vid tillfället uppstod ett våldsamt upplopp och de nu åtalade angrep och störde polisen i deras arbete, bland annat användes våld och hot om våld gentemot polisens medarbetare. Även polisfordon och polishundar skadades under upploppet.

Sedan den här händelsen ägde rum har Polisregion Bergslagen arbetat i en regional särskild händelse och i den hanterat en stor mängd ärenden, material och misstänkta.

- Vi har redan fått elva fällande domar kopplade till händelsen och nu ser vi ytterligare tolv som åtalas vilket är resultatet av ett gediget utredningsarbete där vi haft mycket bevismaterial att tillgå, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Det här är åtal fyra, fem och sex i raden av åtal som händelsen i Sveaparken genererat i, så här lång, fler är att vänta.

- Vi har kommit långt men har även efter dessa åtal mycket kvar i arbetet med att identifiera och utreda dessa händelser, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.