Flera frihetsberövade efter tillslag i södra Stockholm

Polisen har under torsdagsmorgonen den 6:e oktober genomfört tillslag på fem adresser i södra Stockholm. Fem personer har frihetsberövats misstänkta för grovt vapenbrott.

Torsdagens insats genomfördes av polisen i Skärholmen. De frihetsberövade har kopplingar mot kriminella nätverk och är tidigare dömda för bland annat narkotikabrott och grova våldsbrott som har begåtts i området.

– Insatsen genomfördes riktat i konfliktmiljön i Vårberg och är kopplad till en musikvideo som publicerats på flera kanaler. Samtliga gripna har kopplingar till musikvideon på olika sätt, säger Sofie Sundman, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen.  

Vill bryta den negativa våldsspiralen

– Ärendet är ett bra exempel på hur vi med innovation och nytänkande kan slå till mot den organiserade brottsligheten i området. Vårt primära uppdrag är att unga vuxna män slutar skjuta på varandra och det gör vi mest effektivt genom att utreda de grova vapenbrotten, säger David Sund, operationsledare hos polisen i Skärholmen. 

– De senaste veckorna har vi tagit flera vapen i beslag i området och det bidrar ofta till att bryta den negativa våldsspiral ett område kan hamna i efter en skjutning, säger David Sund. 

Lyckad insats

Vid tillslaget anträffades narkotika och kontanter på två av adresserna. Totalt säkrades även ca 20 000 kronor i tillgångar, bland annat för utmätning via Kronofogden. På flera av adresserna gjordes även fynd som kan kopplas till ursprungsärendet.

Utredningen leds av Åklagarmyndigheten och utreds av lokalpolisområde Skärholmen.

Med hänsyn till den pågående utredningen kan i nuläget ingen ytterligare information kring ärendet ges.