Man döms till livstids fängelse för försök till mord och grov våldtäkt

Idag meddelades dom i målet där en man i 40-årsåldern varit åtalad för grov våldtäkt och försök till mord vid Långgruvan i Norbergs kommun.

Den 22 april i år hittades en kvinna svårt skadad i ett 24 meter djupt gruvhål i Norbergs kommun. Kvinnan hittades av förbipasserande personer som slog larm. Genom en räddningsinsats, med bland annat helikopter från Sjöfartsverket, togs kvinnan upp ur gruvhålet och fördes till sjukhus.

När händelsen kom till polisens kännedom uppstod misstankar om att kvinnan blivit utsatt för brott. En förundersökning om försök till mord och våldtäkt inleddes och initiala utredningsåtgärder ledde till att en man i 40-årsåldern misstänktes för brotten.

Mannen anhölls i sin utevaro och greps av polisen på en adress i Hallands län två dagar efter att kvinnan hittades.

Utredningsåtgärder och bevisning
Genom övervakningsfilmer och positionering via mobiltelefoner kartlades den då misstänkte mannens rörelsemönster före, under och efter tiden för brotten.

– Kartläggningen visade att mannens berättelser i förhör inte stämde med de uppgifter som polisen fick fram, vilket stärkte misstankarna mot honom, säger Mårten Andersson, utredare i lokalpolisområde Norra Västmanland.

Vidare ledde husrannsakningar till beslag av kläder och IT-utrustning som har använts som bevisning mot mannen.

– De viktigaste delarna för att säkra uppgifter till utredningen har ändå varit att kvinnan hittades av förbipasserande och att hon var vid liv. Genom det kunde polisen snabbt hämta in information, säkra spår på brottsplatsen och frihetsberöva en person.   

Efter flertalet vidtagna utredningsåtgärder och säkrad bevisning är polisens bild att den misstänkte mannen har agerat ensam och att han den 21 april våldtagit kvinnan och sedan knuffat ner henne i gruvhålet.

Under utredningens gång och tingsrättsförhandlingen har mannen suttit häktad och hela tiden sagt att han är oskyldig.

– Det har som alltid varit viktigt att arbeta objektivt och ställa sig kritisk till de uppgifter som framkommer i olika förhör, oavsett vem som lämnar informationen. Bland annat har vi noga följt upp de uppgifter som den dömde mannen lämnat, för att både se vad som stämmer och inte stämmer i hans berättelse, helt enkelt vad som talar för och mot att han har begått brotten.    

I september väcktes åtal i ärendet och idag meddelades tingsrättens dom där det framgår att mannen i 40-årsåldern döms till livstids fängelse.