Mord och större vapenbeslag i Märsta

Tisdagen den 11 oktober skedde både ett mord och ett större beslag av vapen och narkotika i Märsta i Sigtuna kommun. De två händelserna har i nuläget ingen koppling men en person är gripen i samband med det större beslaget.

Vid klockan 21 tisdag den 11 oktober kom larm om skottlossning på Norrbackavägen, i Märsta i Sigtuna kommun. Flera skott hade avlossats och en 28-årig man avled på platsen och en större polisinsats inleddes.

Polisen arbetar nu vidare med teknisk undersökning, informationsinhämtning genom dörrknackning, filminhämtning och förhör. Det finns i nuläget ingen frihetsberövad i ärendet.

– Polisen ser att händelsen är kopplad till den organiserade brottsligheten som finns i området och arbetar trygghetsskapande med förstärkt synlig resurs under dagen och kvällen, säger Stephan Kiernan, chef i lokalpolisområde Sollentuna.

Tidigare under tisdagskvällen hade polisen gjort ett större beslag av vapen i Märsta. Beslaget är omfattande och består av flertalet skjutvapen, narkotika och sprängmedel. För närvarande sitter en person frihetsberövad i det ärendet. Det är för tidigt att uttala sig om eventuella samband mellan dessa båda händelser.

– Vi arbetar sedan en längre tid i Märsta med att bryta ner den lokala kriminella förmågan i området. Detta arbete sker över tid genom en både synlig och dold polisiär resurs, genom spaning, förhör, underrättelsearbete och en omfattande myndighetssamverkan, säger Stephan Kiernan.

Området Valsta i Märsta

År 2021 klassades Valsta som ett riskområde utifrån Polisens stadiemodell. Polisen arbetar i nära samverkan med Sigtuna kommun, fastighetsägare och andra lokala krafter för att nå den gemensamma målbilden inga utsatta områden 2030.