Oacceptabelt med våld riktat mot polisanställda

Tidigt i morse sköt någon eller några mot en lägenhet som tillhör en polis i Storgöteborg. Brottet rubriceras som mordförsök. - Det är ytterst allvarligt när någon ger sig på en polisanställd, säger regionpolischefen Klas Johansson.

Det var i stadsdelen Lunden som flera boende i morse vaknade upp till ljudet av skott. Polisen fick in samtalen klockan 04.33 och eftersom det snabbt stod klart att det är en polis som bor i lägenheten startades en särskild händelse. Det innebär en särskild ledning och att resurser från hela regionen kan tas i anspråk i span- och utredningsarbetet.

Ingen fanns i bostaden

Polisen var i tjänst när skotten riktades mot hennes fönster och lägenheten var därför tom. Hon togs omedelbart ur tjänst och krisstöd sattes in för såväl henne som för kollegorna lokalpolisområde Nordost, där hon arbetar. Hon har hörts för att polisen ska kunna få så mycket information som möjligt att jobba vidare med och säkerhetsenheten har kopplats in för att vidta de åtgärder som behövs kring henne.

Polisen arbetar nu aktivt för att kunna identifiera och gripa den eller de som ligger bakom dådet. Under morgonen har dörrknackning skett i närheten av bostaden och trygghetsskapande åtgärder har satts in.

Vi ska göra allt

Det är ovanligt att polisanställda utsätts för så grova brott som rubriceringen mordförsök innebär.

- Det är ytterst allvarlig när någon ger sig på en polisanställd och vi ska göra allt vi kan för att gripa och lagföra gärningspersonerna, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

Emelie Kullmyr, som är polisområdeschef i Storgöteborg, håller med:

- Våra medarbetare ska kunna känna sig säkra när de är på jobbet likaväl som när de är hemma. Vi vet ännu inte exakt vad som ligger bakom detta, men vi utgår från att det är riktat mot henne som polis och det är helt oacceptabelt, säger hon.

- Givetvis är vi alla påverkade av detta, och likaväl som utredningen nu är oerhört viktig är omhändertagandet av vår personal av högsta prioritet.