Över 30 katalysatorstölder i Nord

Den senaste veckan har över 30 katalysatorer anmälts stulna i polisregion Nord. Polisen söker observationer av en silverfärgad Mazda CX5 som kan sättas i samband med stölderna.

Under början av veckan inleddes serien av stölder i Västernorrlands län, senare har stölderna fortsatt norrut genom Västerbotten och sista dygnet även till Norrbotten. Hittills har över 30 stölder av katalysatorer anmälts. Anmärkningsvärt är att det nästan uteslutande är bilar av märkena Toyota och Lexus som utsatts.

– Vi vill varna bilägare i främst Norrbotten och Västerbotten, särskilt ägare av en Toyota eller Lexus. Det är troligt att fler stölder kan ske. Var extra vaksamma och parkera era bilar på en så säker plats som möjligt, säger Kristoffer Morén, regional brottssamordnare vid polisregion Nord. Han tillägger:

– Vi uppmanar alla som ser personer eller fordon som upplevs reka kring parkerade bilar att kontakta polisen via 114 14 eller 112 vid pågående brott.

I samband med en stöld i Luleå det senaste dygnet observerades en silverfärgad Mazda CX5 som eventuellt kan ha med händelsen att göra. Polisen är därför extra intresserade av iakttagelser av en sådan bil.

Brottsförebyggande tips

Ett tillgrepp av en katalysator tar bara cirka 30 sekunder. Här är några råd om hur du kan minska risken för katalysatorstöld.

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde, säkerställ då att ägarbytet faktiskt registreras.

Presskontakt

Mediefrågor kring stölderna besvaras av Kristoffer Morén.