Polisrytteriet till Jönköping i samband med Jönköping Horse Show

  • Poliser till häst.
    Bild: Polisrytteriet Väst och Hjalmar Skoglund
  • Ridande polis.
    Bild: Polisrytteriet Väst och Hjalmar Skoglund
1/2

I veckan kommer polisrytteriet till Jönköping för att vara på plats i samband med Jönköping horse show. På fredag 4/11 patrullerar de ute vid Elmia och runt om i Jönköping.

I utställarhallen på Elmia finns poliser från Jönköping, Värnamo och Höglandet på plats under veckan och berättar om polisyrket och polisutbildningen. Poliser från rytteriet är på plats i montern, utan hästar, på tisdag.

Angelica från Jönköping är ridande polis

En av de ridande poliserna som kommer till Jönköping är Angelica, polis sedan 19 år tillbaka och på Polisen Väst – rytteriet sedan några år tillbaka.

Angelica, hur är det att jobba som ridande polis?

– Att jobba som ridande polis är precis som det låter – vi gör allt som andra poliser gör fast utan bil. Den närmaste kollegan blir hästen, men vi jobbar alltid flera tillsammans och aldrig ensamma. Det blir mycket jobb vid exempelvis demonstrationer och fotbollsmatcher.

Vi jobbar även förebyggande och trygghetsskapande, och då ofta i utsatta områden eftersom hästarna har en otrolig förmåga att skapa kontakt.

Även människor som kanske vanligtvis inte går fram till polisen kommer gärna fram och klappar på våra fina hästar och kan då både ge tips och ställa frågor som troligtvis inte hade gjorts annars. Vi är med på eftersök av försvunna personer då hästarna ganska enkelt kan ta sig fram där människofötter eller bilar har det svårare, och vi ser bra från hästryggen.

Vad är det bästa med att jobba som ridande polis?

– Att vara ridande polis är ett fantastiskt jobb! Det är en ynnest att få kombinera sin stora hobby med sitt arbete. Man kommer närmare människor än när man sitter i en radiobil och har varierande arbetsuppgifter och arbetsplatser. Vid stora åsiktsyttringar kan en grupp ryttare flytta på ett större antal människor utan våldsanvändning. Vi får alltså ta del av både det ”mjuka” polisiära arbetet men även vara i det främsta ledet när arbetsuppgifterna kräver det. 

Hur får man jobb på polisrytteriet?

– För att arbeta på rytteriet krävs att man är utbildad polis, har jobbat i yttre tjänst och att man är trygg i sin yrkesroll. Polisen har en intern grundutbildning som man kan söka till för att bli polisryttare. I förfarandet får de sökande göra ett ridprov samt en intervju. Har man turen på sin sida och antas, så går man därefter igenom en sex månader lång utbildning innan man är behörig att söka en tjänst. Man bör ha en viss erfarenhet och ett genuint hästintresse för att bli ridande polis då det är mycket ”vardagsarbete” med hästarna, vi utbildar dem och varierar deras arbete så att de håller för de påfrestningar som vårt yrke ändå utsätter dem för.