Risk för trafikstörningar under fotbollsderby på Tele2 arena

Söndagen den 16 oktober spelas ett fotbollsderby på Tele 2 arena med avspark klockan 15.00. Risk för trafikstörningar finns redan från lunchtid då personer på väg till matchen samlas på olika platser i city och kring arenan.

Polisen gör bedömningen att människor kommer samlas runt klockan 12.00 för att därefter ta sig till arenaområdet med allmänna kommunikationsmedel. Eftersom många ska färdas samtidigt till arenan finns det störningar i trafiken. Samtidigt genomförs flera demonstrationer i city och på Södermalm, vilket ytterligare belastar kollektivtrafiken.

Erfarenheter visar att insläppen tar tid på grund av att besökarna måste visiteras för att undvika att otillåtna föremål tas in på arenan. Ordningsstörningar kan inte uteslutas. Det kan också förekomma illegal pyroteknik när åskådarna samlas och därefter tar sig till arenan samt inne på arenan vilket kan orsaka obehag samt medföra hälsorisker.

Polisen ska förebygga ordningsstörningar

Av den anledningen har Stockholmspolisen har en särskilt uttagen polisinsats för att underlätta framkomligheten, förebygga ordningsstörningar och ingripa mot brott. Polis kommer stötta arrangören i deras ansvar vid arenan och under arrangemanget. Tillsammans arbetar polisen och arrangören för att värna om en positiv stämning och gemensamt skapa goda förutsättningar för ett tryggt och säkert evenemang utan våld och ordningsstörningar.

Vid insatsen använder polisen UAS, Unmanned Aircraft System även kallad drönare, för att förebygga brott. Det handlar också om att för att förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet, samt att på ett effektivt sätt lösa störningar i trafiken. Ett särskilt beslut om UAS har fattats av Polismyndigheten och grundar sig främst på bestämmelser i Kamerabevakningslagen.

Övervakade områden framgår av kartorna som vart och ett kan komma att bevakas klockan 09:00-19:00 beroende på händelseutvecklingen.

Polismyndigheten har under söndagen tagit ett beslut om att även ett område kring Östermalmstorg ska bevakas mellan klockan 09:00 och 15:00.

Bevakningsområde Vasaparken.

Bevakningsområde Vasaparken.

Bevakningsområde Gamla Stan.

Bevakningsområde Gamla Stan.

Bevakningsområde Södermalm.

Bevakningsområde Södermalm.

Bevakningsområde arenaområdet.

Bevakningsområde arenaområdet.

Bevakningsområde Östermalmstorg

Bevakningsområde Östermalmstorg

Mer information om matchen och arenaområdet finns på www.tele2arena.se

För eventuella förändringar och störningar i kollektivtrafiken se www.sl.se