Uppdatering angående bränder i Umeå

Under morgonen har det brunnit på fem olika platser i Umeå.

  • Klockan 04:47, Västra Kyrkogatan, centrum, brand i soprum
  • Klockan 06:08, Fridhemsvägen, Fridhem, brand i personbil på parkering
  • Klockan 06:12, Axtorpsvägen, Berghem, brand i personbil på parkering
  • Klockan 06:29, Håkan Gullesons väg, Universitetsområdet, brand i personbil på parkering
  • Klockan 08:40, Historiegränd, Ålidhem, brand i trapphus

Läs även tidigare notiser:
https://polisen.se/aktuellt/handelser/2022/oktober/3/03-oktober-0830-brand-umea/
https://polisen.se/aktuellt/handelser/2022/oktober/3/03-oktober-0840-brand-umea/

I samtliga fall har förundersökning om skadegörelse genom brand inletts. Nu pågår sedvanliga utredningsåtgärder i form av bland annat tekniska undersökningar och förhör. Det finns ännu ingen misstänkt i något av ärendena.

Polisen i Umeå tror att det kan finnas ett samband mellan bränderna samt att de eventuellt kan vara en slags reaktion på ett offensivt polisarbete.

– För några år sedan såg vi liknande bränder i samband med ingripanden mot kriminella individer och strukturer. Det kan möjligen kan vara så nu igen, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

– Polisens uppdrag i samhället är att beivra brott och vi kommer att vara fortsatt offensiva och konsekventa mot de individer som vi vet begår brott. Där backar vi aldrig. Umeå ska även fortsättningsvis vara en trygg och säker stad, säger Fredrik Jeppsson.

Tips efterfrågas!

Vi är intresserade av att komma i kontakt med personer som vet något eller har sett något som kan vara kopplat till händelserna. Vi tar helst emot tips via telefon 114 14, men det går även att tipsa polisen via https://polisen.se/tips. Ring alltid 112 vid en pågående händelse.

I nuläget ses inget samband mellan dessa bränder och insatsen som pågick under morgonen på Tvistevägen. https://polisen.se/aktuellt/handelser/2022/oktober/3/03-oktober-0752-ovrigt-umea/

Presskontakt

Fredrik Jeppsson
Biträdande lokalpolisområdeschef, lokalpolisområde Umeå
Telefon: 010-568 21 37
Tillgänglig för intervjuer klockan 13.30-14.30 i dag måndag den 3 oktober på plats utanför polishusets huvudentré eller via telefon