Båtmotortjuv angrep tjänstehund - döms för blåljussabotage

En man dömdes i augusti för sabotage mot blåljusverksamhet i samband med att han stal båtmotorer i Vaxholm. När polisen skulle gripa mannen angrep han den polishund som deltog i gripandet.

Sabotage mot blåljusverksamhet är en relativt ny lag som trädde i kraft 1 januari 2020. I och med lagändringen kan angrepp mot polishundar föranleda ansvar för blåljussabotage. Gränspolisen i region Stockholm har under sommaren drivit en utredning som lett till en fällande dom.

Den 25 april 2022 tillkallades polispatruller efter larm om pågående båtmotorstöld på Resarö, Vaxholm. Flera polispatruller sökte efter två gärningspersoner.

– Efter en biljakt stoppade polisen ett fordon, men gärningsmannen sprang från platsen. En polishund kommer då ikapp gärningsmannen, men han angriper polishunden med kraftigt våld, säger Ebba Stjernberg, utredare på gränspolisen region Stockholm.

Tingsrätten bedömer att den idag dömde mannens agerande måste anses vara ”otillbörliga åtgärder som störde polisen i den brottsbekämpande verksamheten och som typiskt sett innebär att polisens arbete försvåras eller hindras”. Vidare menar tingsrätten att hundföraren skulle använda polishunden för att spåra den andra gärningsmannen och inte kunnat genomföra sitt arbete utan hunden.

Den dömde hade vid brottet inte rätt att vistas i Sverige eftersom han är flerfaldigt dömd och utvisad med återreseförbud till 2030. Han har förekommit i flera utredningar hos gruppen mot internationella brottsnätverk på gränspolisen i Stockholm.

Mannen döms till åtta månaders fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet, stöld, ringa stöld och olovligt brukande. Domen överklagades den 13 september.