Elva hämtade till förhör efter våldsamma upplopp den 28 augusti

Idag den 7 september har elva personer hämtats till förhör. De har delgivits misstanke om delaktighet i de våldsamma upplopp som inträffade på Friends Arena den 28 augusti efter en fotbollsmatch.

Under utredningsarbetet efter de våldsamma upploppen har ett omfattande filmmaterial granskats av polisens utredare. Det är filmer som är tagna av arenans övervakningskameror, av produktionsbolag samt av polisens egna kameror.

– Det sänder viktiga signaler att så många personer har kunnat delges misstanke i denna första omgång av förhör. Det här är en utredning som kommer växa och fler personer som deltog i de våldsamma upploppen är identifierade, säger lokalpolisområdeschef i Solna, Caroline Westlund.

Samtliga elva personer som hämtats in under morgonen har också delgivits tillträdesförbud till samtliga arenor i Sverige i varierande tidsintervaller från dagens datum. Arrangören av matcher har motsvarande möjlighet och delger då arrangörsavstängningar. I dagens insats har sammanlagt cirka 20 år av tillträdesförbud delgivits de elva gripna.

Den nya strategin mot idrottsrelaterad brottslighet fokuserar på att exkludera individer som begår brott i samband med idrottsevenemang. Morgonens insats att hämta in de första elva misstänkta är del i arbetet enligt den strategin.

Rättelse: I en tidigare version skrevs i rubriken att de elva greps - det korrekta är att hämtades till förhör.