Intensivt utredningsarbete efter mordförsök i Enköping

Polisens arbete mot det grova användandet av skjutvapen fortsätter efter torsdagens skottlossning i Enköping.

Strax före klockan 20 på torsdagskvällen öppnade en eller flera gärningspersoner eld in i ett radhus i Enköping. Två personer, en man i 45-årsålderns och en kvinna i 20-årsåldern, träffades och fördes direkt med ambulans till sjukhus för vård.

- Det finns ingen frihetsberövad i ärendet. Polisen arbetar intensivt för att gripa den gärningsperson eller de gärningspersoner som misstänks ligga bakom skjutningen, säger Maida Klasson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Enköping.

Händelsen utreds som försök till mord och grovt vapenbrott och ett intensivt utredningsarbete har pågått sedan torsdagskvällen. Flera utredningsåtgärder har genomförts.

- Förhör med målsäganden har ägt rum. Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen, sökt av området kring brottsplatsen med hund samt genomfört dörrknackning, säger Maida Klasson.

Under fredagen och helgen fortsätter utredningsarbetet samtidigt som en trygghetsskapande insats pågått i Enköping. 

- Vi har arbetat med högre synlighet i Enköping, bland annat genom fotpatrullering tillsammans med kommunen och socialtjänst, säger Maida Klasson.

Torsdagens skjutning är den 29:e bekräftade skjutningen i polisregion Mitt under 2022. Polisens arbete för att minska antalet skjutningar pågår med full kraft.

- Under flera år har polisen, nationellt, regionalt och lokalt, kraftsamlat mot grovt kriminella individer som ligger bakom en stor del av de vålds- och vapenbrott som sker i samhället, säger Ulf Johansson, regionpolischef i polisregion Mitt.

- Polisen arbetar på flera olika sätt för att minska den här typen av brott, genom polisens egen underrättelseverksamhet, spaning, tillslag, ingripande och utredning men samverkar även med flera andra aktörer i samhället.

- Vi har ett väl utvecklat samarbete med andra myndigheter som också arbetar mot grovt kriminella personer i samhället. Kommuner, skolor och socialtjänst är några viktiga samverkansaktörer. De har även en viktig uppgift för att vi ska kunna få en fungerande lägesbild, avslutar Ulf Johansson.

Tipsa

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med skjutningen. En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är angelägen om att få in all typ av information om händelsen, både före, under och efter det inträffade. Tips hänvisas till 114 14.