Stölder av katalysatorer

Sedan i slutet av maj i år har det stulits ett drygt 30-tal katalysatorer från parkerade bilar i Dalarna. Brotten har skett på flera olika ställen i länet men Falun och Borlänge står för nära hälften av brottsplatserna under den här perioden.

Det bilmärke som sticker ut är Toyota Prius som står för ungefär hälften av de utsatta bilarna.

Anledningen till att man stjäl katalysatorer är att man tar isär dem och utvinner ädelmetaller som finns i katalysatorn.

Du som bilägare kan göra en del saker för att minska risken för att ett brott sker. Parkera bilen i låst garage om du har ett sådant. Om du inte har ett garage, parkera bilen där det finns belysning och du har uppsikt över bilen.

Den här typen av brott går ofta snabbt och brottet kan ske när som helst på dygnet. Det är sällan som polisen har någon möjlighet att utreda dessa brott eftersom att det oftast inte finns några spår att säkra och eventuella vittnen kanske tror att det är bilägaren själv som mekar med sin bil varför man inte kopplar det till att ett brott har skett.

Polisen behöver allmänhetens hjälp. Om du ser något som du tror är en pågående stöld, ring 112 och be att få prata med Polisen. Om du tror att du har information att lämna om ett brott, ring 11414 och säg Tips när du kommer till talsvar. Du kan också lämna tips på Polisen.se under Tipsa om brott.