Många lediga tider – passa på

Polisen har gjort mycket för att hantera den ansträngda situationen kring pass. Samtidigt som det kvarstår en del utmaningar finns det nu lediga tider för att ansöka om pass eller nationellt id-kort. Ska du ut och resa nästa sommar – ansök redan nu.

Under våren inledde polisen i region Väst en så kallad särskild händelse för att kunna möta medborgarnas behov av att ansöka om resehandlingar. Inom ramen för den särskilda händelsen fick passverksamheten bland annat förstärkning av personal och utökade öppettider.

‒ Det har varit ett ansträngt läge den senaste tiden och personalen har jobbat hårt för att möta behoven. Vi kan nu se en viss lättnad när det gäller tillgången på tider för att ansöka om pass eller nationella id-kort. Vi vill därför uppmana alla som har tankar på att resa till våren eller sommaren att redan nu ansöka om resehandlingar. Detta för att minska väntetiderna när väl nästa högsäsong drar igång, säger Morgan Orvenholt, kommenderingschef för den regionala särskilda händelsen i region Väst.

Leveranstiden en utmaning

Samtidigt som det har lättat när det gäller ansökningstiderna, så kvarstår en del utmaningar. Det är fortsatt lång leveranstid för pass mot bakgrund av problem hos leverantören av passböcker.

‒ Leveranstiderna är fortsatt långa. I nuläget upp till 60 dagar. Vi publicerar löpande aktuella leveranstider på polisen.se. Vi ser också att det även är många som inte hämtar ut sina pass och att vi i slutändan kanske får makulera pass som ligger.

Förbättringar

Arbetet med att hantera situationen kring pass har också resulterat i många lärdomar och incitament att utveckla verksamheten framåt.

‒ Vi ser fortsättningsvis bland annat över våra öppettider för att i större utsträckning kunna anpassa dem efter medborgarnas behov. Vi jobbar även vidare med rekrytering för att stärka verksamheten. Sedan pågår det också ett utvecklingsarbete kring våra digitala system. Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver. Men med detta sagt, passa på att ansök nu om du inte har giltigt pass inför någon resa nästa vår eller sommar, säger Morgan Orvenholt.