Flyger du drönare? Har du också koll på var du får flyga?

Bild på en UAS över hustak

Bild: Polisen

På Luftfartsverkets startsida finns en särskild länk, ”För dig som ska flyga drönare”, som ger en bra grund för den som vill börja flyga.

Från Luftfartsverket hänvisas man sedan vidare till Transportstyrelsens hemsida med exempelvis de regler som gäller och hur man tar Drönarkort.

Var får man flyga?

Det viktigaste att hålla koll på är gränserna och reglerna kring flygplatser, och baser för helikopterverksamhet. Som grund för det finns ”Drönarkartan” . Där anges vad som gäller för flygning i närheten av dessa verksamheter.

Runt Åre/Östersunds flygplats och Sveg finns en kontrollzon. Närmare flygplats än 5 km får du inte flyga alls om du inte har tillstånd av flygtrafikledning. Det innebär som exempel att du alltid måste ha tillstånd om du flyger drönare på Frösön.

Restriktionsområden

Restriktionsområden förekommer på många ställen, en del finns där hela tiden och andra fastställs tillfälligt. De permanenta anges i drönarkartan som R-områden med ett löpnummer ex. ES R08 Dagsådalen (skjutfältet). Även fastigheter klassade som skyddsobjekt kan ha ett restriktionsområde. Tillfälliga restriktionsområden publiceras på Luftfartsverket https://aro.lfv.se/ AIS/NOTAM, exempelvis årets Storsjöyran.

Natur

Det finns även naturområden som är skyddade, exempelvis Sonfjället. Dessa hittar du i drönarkartan.