Rikspolischefen: "Vi har ett synnerligen allvarligt läge"

Rikspolischef Anders Thornberg höll pressträff med anledning av det allvarliga läget i samhället när det gäller det grova våldet, skjutningar och sprängningar.

Det är ett allvarligt läge i samhället. Sprängladdningar används i stor omfattning, fler skjutningar inträffar och antalet dödade är högre än tidigare. I år har hittills 48 personer skjutits ihjäl.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge. Den organiserade brottslighetens våldsanvändning har nått en omfattning polisen inte sett tidigare, säger Rikspolischef Anders Thornberg.

Våldet bekämpas med alla medel polisen har och arbetet mot den grova brottsligheten kommer fortsätta så länge det behövs. Polisen arbetar intensivt med att jaga våldsverkarna och förbättra sina metoder. Målsättningen är att antalet mord och mordförsök ska minska samtidigt som uppklarningen ska öka.

– Skjutningarna och sprängningar har kanske för många normaliserats. Men inte för polisen. Vi är bestämda om att våldet ska bekämpas med alla tillbuds stående medel och det görs, säger Anders Thornberg.

Polisen har bland annat utvecklat nationellt skjutvapencenter, nationellt bombdatacenter, avhopparverksamheten och den internationella samverkan. Samtidigt fortsätter polisen arbeta inriktat mot de kriminella förmågorna.

Vid pressträffen medverkade även Johan Olsson, chef för nationella operativa avdelningen, och Stockholms regionpolischef Mats Löfving som gav en mer detaljerad bild av hur den operativa verksamheten arbetar och utvecklas, nationellt och i Stockholm.